Închide Close
Idei cu zimţi. Viaţa literară III. Ianuarie 2007 – iulie 2008

Editura Humanitas

Dan C. Mihăilescu, Idei cu zimţi. Viaţa literară III. Ianuarie 2007 – iulie 2008

Viata literară III. Ianuarie 2007 – iulie 2008

Din categoriile eseistică

În colecția în afara colecţiilor

Intesat de idei, impresii, reactii, polemici, elogii, observatii fata de peisajul cultural romanesc, jurnalul de fata, dominat de un ton pe cat de catastrofal, pe atat de pozitiv, ne-a fost dezvaluit initial, fila cu fila, in rubrica "Viata literara" a revistei "Idei in dialog" (ianuarie 2007 – iulie 2008).

"In primavara lui 2003, cand Horia-Roman Patapievici, care pregatea aparitia revistei Idei in dialog, mi-a cerut prieteneste colaborarea, dracusorul jucaus din firea cronicarului literar m-a provocat la un joc. Inchipuie-ti, mi-a soptit dumnealui, ca vei tine pana la sfarsitul vietii un soi de jurnal cu intamplari din viata breslei scriitoricesti, cu idei, carti, mentalitati si polemici, cu placeri si orori, cu barfe, ofuri, invidii, pledoarii pro si contra, cu destula furie, dar si nesmintita iubire pentru Pagina innegrita de pacatele, virtutile si talentele noastre.

Curata ispita ! Asa s-a nascut rubrica «Viata literara», care colecteaza luna de luna mierea si fierea din peisajul artistic si le supune unei alchimii capricioase. Le coase, le descoase, le stoarce sadic, prepuielnic sau patern, le captuseste tandru sau parsiv cu propriile-i prejudecati, fixatii si amagiri «pedagogice».

Cand se intampla, ca acum, sa le recitesc pentru cumintirea lor intr-o carte, textele cu pricina imi par cand niste bufoni inofensivi, fals-infantili si giumbuslucar imbatati de prezenta publicului, cand un arbitru incruntat pantocratic, un judecator nutrind in taina nostalgia ghilotinei. Idei cu zimti.

Norocul meu e ca dinspre dumneavoastra totul se vede la dimensiunile reale. Cel putin asa sper." (Dan C. Mihailescu)

 

Despre Dan C. Mihăilescu

DAN C. MIHĂILESCU este critic şi istoric literar. A publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism ş.a. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste, a semnat traduceri, prefeţe, ediţii etc. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV. A publicat volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012), Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013), Castelul, biblioteca, puşcăria (Humanitas, 2013), Despre nerăbdarea de a fi răbdător (dialog epistolar cu Ciprian Măceșaru; Humanitas, 2014), „Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!?“ (Humanitas, 2015), Plăceri vinovate și datorii împlinite (Humanitas, 2018), Podul cu vechituri (Humanitas, 2019).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Idei cu zimţi
  • Subtitlu: Viata literară III. Ianuarie 2007 – iulie 2008
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 333
  • Format: 13 x 20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2135-1
  • ISBN-10: 978-973-50-2135-1
  • Preț: 29 lei
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Dan C. Mihăilescu
  • Grafica: Angela Rotaru
  • Redactare: Mona Antohi

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact