Închide Close
Istoria sinuciderii

Editura Humanitas

Georges Minois, Istoria sinuciderii

Din categoriile istorie, psihologie & antropologie

În colecția Istoria ideilor

Cunoscut cititorilor ca autor al Istoriei infernurilor (Humanitas, 1998), Georges Minois, specialist in istoria mentalitatilor religioase, se apleaca de aceasta data asupra unei teme ce a fost intotdeauna intampinata cu tacere, stanjeneala sau indignare: sinuciderea. Daca omenirea exista este pentru ca omul a gasit pana acum destule motive ca sa traiasca. A alege intre viata si moarte n-a constituit, cel putin pentru cei multi, decat o problema prost pusa. Caci cum sa alegi intre viata si moarte? Si totusi nu rareori se intampla ca oamenii sa decida ca viata nu mai merita sa fie traita, punandu-i capat in mod voluntar. Mai mult chiar, de la Cato si Seneca si pana la Montherlant si Weininger, s-au ivit destule voci care sa afirme ca sinuciderea este proba suprema a libertatii umane. Daca in Evul Mediu sinuciderea trecea drept o insulta adusa lui Dumnezeu, sinucigasii avand parte de o simbolica dar macabra executie postuma, dupa Renastere termenii noi in care s-a pus problema liberului arbitru si criza valorilor traditionale au pus sub semnul intrebarii interdictia crestina a suicidului. Sub efectul mentalitatii permisive a ultimelor secole, moartea voluntara avea sa-si piarda caracteristica sa de culpa, fara sa capete insa vreo aprobare oficiala.traducere de Mircea Ionescu
Despre Georges Minois
Georges Minois (n. 1946), doctor in istorie si filogie (studii la Ecole Normale Superieure), este unul dintre cei mai reputati experti francezi in istoria sociala si a mentalitatilor. Este autorul a numeroase lucrari din care mentionam Histoire de la vieillesse de l'Antiquite a la Renaissance (1987), Le Confesseur du roi (1988), Henri VIII (1989), L'Eglise et la science. Histoire d'un malentendu (vol. I: De Saint Augustin a Galilee (1990); vol. II: De Galilee a Jean-Paul (1991), Histoire des enfers (1991), Histoire du suicide (1995), Histoire du rire et de la derision (2000), L'Histoire du mal de vivre, de la melancolie a la depression (2003). A colaborat la mai multe lucrari privind istoria vietii spirituale si religioase din Bretagne, iar sub coordonarea sa a aparut lucrarea Les Cotes-du-Nord de la Prehistoire a nos jours (1987).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Istoria sinuciderii
  • An apariție: 2002
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 352
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 973-28-0266-9
  • ISBN-10: 973-28-0266-9
  • Colecție: Istoria ideilor
  • Domeniu: istorie, psihologie & antropologie
  • Autor: Georges Minois

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact