Închide Close
Juan de Mairena

Editura Humanitas

Antonio Machado, Juan de Mairena

Maxime, vorbe de duh, însemnări și amintiri ale unui profesor apocrif

Pe fundalul unor experiențe tot mai complexe de viață comună în care lumea spaniolă și cea românească se întâlnesc într-un proces de integrare europeană din ce în ce mai intens, colecția Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes, în care apar traduceri din literatura spaniolă clasică și contemporană – cu o atenție specială acordată non-ficțiunii, eseisticii filozofice, reflecției etice și etico-politice –, este rezultatul colaborării dintre Institutul Cervantes din București, care a avut inițiativa acestui proiect, și Editura Humanitas. Colecția este realizată de un colectiv de profesori și traducători, specialiști în limbi și literaturi hispanice de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, sub coordonarea unui comitet științific internațional. Titlurile colecției apar, unele dintre ele, în formulă bilingvă, și toate în condiții editoriale speciale, însoțite de un aparat critico-analitic complex.

 

„Opera poetică şi, mai târziu, proza de idei a lui Antonio Machado au fost impregnate de frământările, contradicţiile şi conflictele finiseculare, reflectând marile transformări morale, sociale şi politice din prima jumătate a secolului XX spaniol şi european.  Inventarea personajelor apocrife, a personalităților alternative, se realizează printr-o îmbinare de elemente fictive și reale, ce întregește construcția personajelor și a episoadelor închipuite. Crearea personalităților apocrife ar putea fi înțeleasă ca o formă de autoficționalizare, un mod de a ascunde și, în același timp, de a dezvălui aspecte vitale ce ţin de identitatea autorului empiric. Mai mult decât o reflexie directă a sinelui, a ceea ce este acesta în dimensiunea sa cea mai profundă, Juan de Mairena apare ca posibilitate, complementaritate și antagonism. Personajele apocrife ale lui Machado întruchipează ideea sa despre «mobilitatea imuabilului»: aceeași substanță se metamorfozează în zeci de avataruri poetice și filozofice. Identitatea personală și opera poetică sunt ipostaze ale apocrifului machadian ca urmare a percepției și reflexiei lumii și a timpului în conștiința poetului.“ — MELANIA STANCU

 

„Cine nu vorbește unui om nu vorbește omului; cine nu vorbește omului nu vorbește nimănui. Spunea maestrul meu: A gândi înseamnă a hoinări de pe o stradă pe o străduță, de pe o străduță pe o uliță, până când ajungi pe un drum fără ieșire. Când ajungem pe drumul acela, credem că norocul ar însemna să ieșim de acolo. Și atunci căutăm poarta spre câmp.“ — ANTONIO MACHADO

Despre Antonio Machado

Poet, prozator și dramaturg, ANTONIO MACHADO (1875–1939) a fost o figură marcantă a modernismului spaniol și a Generației de la 1898. Născut la Sevilla, a fost elev al Institutului Liber de Învățământ de la Madrid, o școală cu un rol fundamental în sprijinirea valorilor europene și a regenerării culturale a Spaniei. În 1903 a publicat primul volum de poeme, Soledades (Singurătăți). Din 1907 și-a început cariera de profesor de limba franceză. În 1918 a absolvit Filozofia la Universitatea Centrală din Madrid. Începând cu al doilea volum de poeme, Campos de Castilla (Câmpiile Castiliei, 1912), poezia lui s-a apropiat de forma liricii populare și a abordat teme filozofice și existențiale, precum în Nuevas Canciones (Cântece noi, 1924). În anii ’20 au luat naștere autorii apocrifi ai lui Machado, Juan de Mairena și Abel Martín, cărora autorul le-a atribuit o parte din creația sa poetică în Cancionero apócrifo (Canțonier apocrif). Alături de fratele său, Manuel, Antonio Machado a compus mai multe piese de teatru, iar în 1936 și-a reunit textele scurte (publicate ca rubrică săptămânală în două ziare ale vremii) în volumul Juan de Mairena. Maxime, vorbe de duh, însemnări și amintiri ale unui profesor apocrif. Refugiat la Valencia, Machado a continuat să publice articole în anii războiului, în sprijinul Republicii și împotriva fascismului spaniol și european. În ianuarie 1939 a trecut granița în Franța, călătorie în condiții de iarnă grea care i-a agravat starea de sănătate. A murit la 22 februarie 1939, în satul Collioure.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Juan de Mairena
  • Subtitlu: Maxime, vorbe de duh, însemnări și amintiri ale unui profesor apocrif
  • An apariție: 2025
  • Ediție: I
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-8690-9
  • Colecție: Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Antonio Machado

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact