Închide Close
Maestrul si Margareta

Editura Humanitas

Mihail Bulgakov, Maestrul si Margareta

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Ce poate salva o lume in care raul produs metodic de om nu mai permite vreo speranta?Binenteles, nimic din elementele lumii paralizate. Si atunci e nevoie de ceva din afara. Diavolul ia chipul iluzionistului Woland si se amuza sa puna pe jar Moscova, orasul unde Maestrul si Margareta incearca sa-si traiasca iubirea. Departe, in timp si spatiu, Pilat din Pont il judeca pe Isus. Planurile aluneca unul spre altul si, abia astfel, ce nu poate fi rostit in viata de la Moscova se spune in cer. Bulgakov scrie aici romanul iubirii, disperarii si nevoii de mantuire – unul dintre cele mai mari romane ale secolului XX. Publicarea Maestrului si Margaretei, in 1966, a schimbat fata literaturii.

Despre Mihail Bulgakov

Destinul lui Bulgakov pare guvernat de acelasi amestec de satira, fantastic si tragism care e amprenta operei sale. Nascut la Kiev in 1891, in familia unui profesor de teologie, studiaza medicina, pe care o practica vreme de patru ani (1916–1920), pe front si in spitale de provincie. Devine dependent de morfina, dar, cu ajutorul primei sale sotii, reuseste sa invinga raul. In 1920 abandoneaza medicina pentru a se dedica scrisului. Intra in lumea teatrului, iar piesa Zilele Turbinilor, dramatizarea romanului Garda Alba, are mare succes, fiind considerata un Pescarus al noii generatii de dramaturgi. Simpatia evidenta pentru ofiterii Albi face ca piesa sa fie interzisa, dar (paradoxal!) este, in acelasi timp, piesa preferata a lui Stalin. Din 1929 nu i se mai publica nici o carte si nu i se mai joaca nici o piesa. Traind la limita supravietuirii, Bulgakov se vede silit sa-i trimita dictatorului o petitie, apoi, intr-o scrisoare adresata guvernului sovietic, sa vorbeasca despre dezechilibrul psihic la care e expus un creator a carui existenta este amenintata. Scrisoarea ramane celebra atat ca model al disidentei asumate, cat si prin efectele ei neasteptate. Trei saptamani mai tarziu, primeste un telefon bizar direct de la Stalin, in urma caruia, desi Bulgakov crede ca a fost victima unei farse, este reangajat la teatru. Scrierile lui raman insa nepublicate. In ultimul deceniu al vietii scrie cu frenezie, temandu-se ca nu va termina romanul Maestrul si Margareta. Ultimele corecturi le face in 1940, pe patul de moarte, orb, dictand sotiei sale, Maria Sergheevna, care este, de altminteri, chiar modelul Margaretei.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Maestrul si Margareta
  • An apariție: 2001
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 432
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0189-6
  • ISBN-10: 973-50-0189-6
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Mihail Bulgakov
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Traducere: Natalia Radovici

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact