Închide Close
Manipularea prin presa

Editura Humanitas

Sonia Cristina Stan, Manipularea prin presa

Din categoriile social

În colecția Ziariştii

Obsesia manipularii prin intermediul presei este in egala masura justificata si aberanta. De multe ori, termenul de „manipulare“ este folosit impropriu, sunt lansate si multe teorii fanteziste („cineva ne vegheaza de sus“), dar practic mult prea des presa romana se misca periculos pentru marele public intre doua extreme: lipsa de profesionalism si manipulare. Cartea Soniei Cristina Stan isi propune sa dezbata si sa analizeze prin exemple concrete acest fenomen, oferind si un suport teoretic bine ilustrat despre intregul lant informational: influentare, persuasiune, propaganda, advertising, intoxicare, hipnoza, spalarea creierului, comunicare neuro-lingvistica, dezinformare, manipulare. Si invita cititorul sa invete tehnicile de rezistenta la manipularea mediatica. Partea de analiza si chiar de sfaturi practice despre cum s-ar cuveni sa asimilam bombardamentul informational zilnic da o serie de exemple semnificative si expresive despre manipularea prin presa: opinia publica si opiniile individuale, informatia in presa romana si tratarea ei, ce ar trebui sa fie stirea, decuparea realitatii prin selectia stirilor, falsa stire, mistificarea voita sau involuntara, jurnalismul de opinie. Ar fi necesar un for de monitorizare a presei si sanctionare a manipularii? se intreaba autoarea. Probabil ca da, avand in vedere seria exemplelor legate de tehnicile cele mai diverse de manipulare si prin imaginea de televiziune, nu doar prin detaliile specifice presei scrise. Cartea merge mai departe si pune in lumina felul in care este manipulata opinia publica in campaniile electorale, ba chiar si la nivel international cand are loc si o manipulare a presei in conflictele grave de pe glob.
Despre Sonia Cristina Stan
Sonia Cristina Stan s-a nascut in 1972, la Buzau. A urmat cursurile de zi ale Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, pe care a absolvit-o in 2003. Face in prezent studii de psihologie si sociologie. A lucrat in cadrul Fiatal Forum ca redactor politica interna (1992-1993), reporter la Expres (1993-1995), secretar general de redactie in 1995 la Expresul de Marti, apoi ca sef al departamentului de computere la Cronica romana si Sportul romanesc. Din 1998, a fost graphic designer pagina 1 la Curentul. A colaborat ca lector de carte la Editura Academiei Române, consilier la departamentul guvernului pentru relatii cu publicul pe probleme de presa, imagine in 1993-1994, consilier pe probleme de grafica, 1997, la MTProduction si ca reporter anchete culturale, reportaj din 2000 pana in prezent la suplimentul cultural Ziarul de Duminica al Ziarului Financiar. Prezenta la sesiunile nationale de comunicari stiintifice cu studii din domeniul mass-media, cele mai cunoscute lucrari fiind: „Strategii de complementaritate si de diferentiere in comunicarea mediatica“ si „Romania presei romane dupa Praga 2002“. Colaboreaza permanent cu Sorbonne III Nouvelle Paris, pentru proiecte de cercetare in domeniul sociologiei mass-media.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Manipularea prin presa
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0850-5
  • ISBN-10: 973-50-0850-5
  • Colecție: Ziariştii
  • Domeniu: social
  • Autor: Sonia Cristina Stan

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact