Închide Close

Editura Humanitas

Pierre Claverie, Mic tratat despre întâlnire şi dialog

Din categoriile religie

În colecția Religie

„Autorul cărţii de faţă a ales calea spinoasă, dar singura vrednică de om, a deschiderii şi dialogului. El este un martor cât se poate de credibil pentru valorile pe care le susţine, întrucât şi-a plătit convingerile cu viaţa.“ (Monica BROȘTEANU)

„Întâlnirea era lucrul cel mai important din viaţa lui Pierre Claverie.A muncit neîntrerupt ca să pună în legătură persoanele cele mai diferite. Şi pentru noi, întâlnirea este o provocare permanentă în varietatea comunităţilor noastre omeneşti: de la serviciu, din familie sau din viaţa călugărească… Ne găsim mereu faţă în faţă cu celălalt, trăim împreună situaţii identice, dar oare ne şi întâlnim cu adevărat? Pierre Claverie n-a evitat confruntarea cu lumea musulmană în care a trăit în calitate de creştin. Modul diferit în care tradiţiile musulmane şi creştine se apropie de Dumnezeu subliniază originalitatea creştinismului, caracterul extraordinar şi tulburător al mesajului creştin. Numeroasele texte ale misticilor musulmani citate de el depun mărturie despre bogăţia pe care şi această tradiţie o posedă. Reculegerea de faţă ne cheamă să ne aprofundăm relaţia cu Dumnezeu şi relaţiile cu ceilalţi.“ (Sora Anne-Catherine MEYER)

Despre Pierre Claverie

PIERRE CLAVERIE s-a născut la Alger, în 1938, într-o familie de francezi stabiliţi în Algeria. După terminarea liceului, în 1957, a plecat în Franţa, la Universitatea din Grenoble, pentru a studia matematica, fizica şi chimia. După doi ani a intrat în noviciatul dominicanilor din Lille, revenind apoi în Algeria în 1967. Aici a început să studieze araba, pe care a reuşit curând s-o vorbească fluent. Totodată, a început să ia legătura cu musulmani algerieni şi a aprofundat istoria şi spiritualitatea religiei lor. În 1981, a fost numit episcop de Oran, iar în 1987 a fost numit în Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios. În acelaşi an, a cerut cetăţenia algeriană, care nu i-a fost acordată niciodată. În timpul războiului civil din Algeria, Claverie a condamnat atrocităţile comise de islamişti şi a primit în secret în Biserică tineri algerieni deveniţi creştini ca reacţie faţă de extremismul musulman. În 1994, a participat la Sinodul Episcopilor pentru Africa, desfăşurat la Roma, şi a denunţat laşitatea asasinării a patru misionari pentru Africa şi a altor patru călugări. A fost el însuşi asasinat la 1 august 1996, la două luni după decapitarea a şapte călugări trapişti răpiţi de la mânăstirea Notre Dame de l’Atlas.Alte scrieri: Le Livre de la foi. Révélation et Parole de Dieu dans la tradition chrétienne, Cerf, Paris, 1996; Donner sa vie. Six jours de retraite sur l’Eucharistie, Cerf, 2003; Il est tout de même permis d’être heureux. Lettres familiales 1967-1969, Cerf, 2003; Je ne savais pas mon nom. Mémoires d’un religieux anonyme, Cerf, 2006; Cette contradiction continuellement vécue. Lettres familiales 1969-1975, Cerf, 2007; Humanité plurielle, Cerf, 2008; Marie, la Vivante. Sept jours de retraite avec Marie, Cerf, 2008; Petite Introduction à l’Islam, Cerf, 2010; Quel bonheur d’être croyant! Vie religieuse en terre algérienne, Cerf, 2012; Là où se posent les vraies questions. Lettres familiales 1975-1981, Cerf, 2012; Le livre de nos passages. La Bible, Cerf, 2014.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Mic tratat despre întâlnire şi dialog
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Pagini: 168
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 879-973-50-4860-0
  • Colecție: Religie
  • Domeniu: religie
  • Autor: Pierre Claverie
  • Cuvânt înainte: Monica Broşteanu
  • Introducere: Anne-Catherine Meyer
  • Traducere: Monica Broşteanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact