Închide Close

Editura Humanitas

Guy Hoedts, Catherine Durandin, Moartea Ceauşeştilor

Adevărul despre o lovitură de stat comunistă

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

În 1989, când regimurile comuniste din Europa de Est se prăbuşesc unul după altul, regimul lui Nicolae Ceauşescu pare etern. Totuşi, nici populaţia României, apăsată de o cruntă mizerie, nici vechii activişti de partid, nici cadrele din armată şi din Securitate şi nici Gorbaciov şi Bush nu-l mai tolerează pe bătrânul şi încăpăţânatul stalinist. Aşadar, căderea lui Ceauşescu se produce pe cât de spectaculos, transmisă în direct la radio­televiziune, pe atât de tipic pentru o lovitură de stat pusă la cale din interiorul sistemului. La adăpostul unui delir mediatic, în care nimeni nu se oboseşte să verifice acurateţea informaţiilor, o garnitură nouă de activişti şi ofiţeri confiscă în folosul său aşa-zisa revoluţie. Catherine Durandin, secundată de Guy Hoedts, denunţă această lovitură de stat, temeinic şi documentat ca într-un studiu ştiinţific, însă cu tempoul alert al unei investigaţii jurnalistice din care dezvăluirile şi interogaţiile retorice nu lipsesc. Moartea Ceauşeştilor este una dintre cele mai bune cărţi despre evenimentele din decembrie 1989.

Despre Guy Hoedts

GUY HOEDTS este cercetător la INALCO.

Despre Catherine Durandin

CATHERINE DURANDIN este scriitoare şi profesoară de istorie la INALCO - Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale - şi la IPRIS - Institutul Superior de Relaţii Internaţionale şi Strategice. Este specializată în investigarea şi analiza culiselor evenimentelor istorice care au marcat schimbări majore de curs în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Ca specialistă în istoria recentă a României, a publicat numeroase cărţi cu subiect românesc: Ceauşescu, vérités et mensonges d'un roi communiste, Albin Michel, 1990 (ed. rom. Nicolae Ceauşescu. Adevăruri şi minciuni despre un rege comunist, trad. de Simona Modreanu, Editura Nemo, Iaşi, 1992); Histoire de la nation roumaine, Complexe, 1994; Histoire des Roumains, Fayard, 1995 (ed. rom. Istoria românilor, trad. de Liliana Buruiană-Popovici, prefaţă de Al. Zub, Institutul European, Iaşi, 1998); Bucarest, mémoires et promenades, Hesse, 2000 (ed. rom. Bucureşti. Amintiri şi plimbări, trad. de Horia Mihail Vasilescu, ediţie îngrijită de Magda Cârneci, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2004); Roumanie, un piège?, Hesse, 2000; La Roumanie post 1989, L'Harmattan, 2008 (ed. rom. România post 1989, trad. de Zoe Petre şi Marina Mureşanu Ionescu, cuvânt înainte de Zoe Petre, Institutul European, Iaşi, 2010).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Moartea Ceauşeştilor
  • Subtitlu: Adevărul despre o lovitură de stat comunistă
  • An apariție: 2011
  • Ediție: I
  • Pagini: 228
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3376-7
  • Colecție: Istorie contemporană
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Guy Hoedts, Catherine Durandin
  • Traducere: Maria Mureşanu Ionescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact