Închide Close
Mostenitorii Securitatii

Editura Humanitas

Marius Oprea, Mostenitorii Securitatii

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Tin la Marius Oprea pentru ca priveste ferm si critic atat spre trecut, cat si in prezent. El s-a dovedit in toate cartile si articolele sale un perseverent si curajos istoric al Securitatii. Faptul ca acum, in acest volum, impinge cercetarile sale pana la analiza rolului pe care-l joaca Securitatea si fostii activisti comunisti in Romania de astazi imi arata ca nu am gresit in judecata mea, socotindu-l pe Marius Oprea printre prietenii mei apropiati. Vladimir Bukovski Tenace fara indarjire, curajos fara vedetism, Marius Oprea a salvat, prin harnicia si perspicacitatea sa, obrazul societatii noastre civile si pe al fiecaruia dintre noi. Toti vrem adevarul, dar Marius Oprea il cauta si, adesea, il identifica. Toti vrem limpezirea trecutului imediat, dar Marius Oprea ii rascoleste, temerar, subteranele si le da in vileag fara menajamente si fara precautii. El demonstreaza ca, in Romania, trecutul imediat e, totodata, prezentul imediat. O face cu extrema rigoare, dar textului sau nu-i lipsesc farmecul literar si umorul. Cartea se citeste, de aceea, cu un insolit amestec de ingrijorare, melancolie si naduf. E o etapa inevitabila in incercarea noastra de a aseza istoria contemporana sub o judecata dreapta si vindecatoare. Andrei Plesu Unui oficial UE, care s-a interesat in cursul unei vizite la Brasov cine este opozitia din Romania, cineva, un roman, i-a raspuns: Marius Oprea. Oprea a avut curajul, asumandu-si un risc deloc neglijabil pentru el si familia lui, sa descalceasca modul in care, in Romania de azi, Securitatea, privatizandu-se, si-a intins tentaculele pana in cele mai ascunse cotloane ale puterii. Cartea de fata analizeaza acest proces. Dennis Deletant
Despre Marius Oprea
Marius Oprea (n. 1964 la Targoviste) a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti si este autorul unei teze de doc-torat cu tema R olul si evolutia Securitatii (1948-1964). In anii 1999-2000 a facut parte din echipa de consilieri a presedin-telui Emil Constantinescu. Lucreaza in prezent ca ziarist si ca cercetator la Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR). Tra-ieste impreuna cu familia la Brasov. A inceput prin a publica o istorie a vechilor carti romanesti (Plim-bare pe ulita Tipografiei, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1996) si un volum de poezie (Solo de tamburina, Ed. Paralela 45,2000), dar ulterior a decis sa renunte la preocuparile expri-mate in aceste carti pentru a se dedica studierii Securitatii. Articolele sale despre politia politica din Romania, publicate in presa, difuzate la postul de radio „Europa Libera“, incluse in culegeri de studii si publicatii academice, au fost urmate de volumul Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in docu-mente, 1949-1989 (Ed. Polirom, 2002), premiat de Asociatia Editorilor din Romania drept cea mai buna carte de istorie a anului. A publicat impreuna cu Stejarel Olaru Ziua care nu se uita (Ed. Polirom, 2002), un incitant volum de interviuri cu participantii la revolta anticomunista a brasovenilor din 15 noiembrie 1987, si a coordonat volumul Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica (Ed. Polirom, 2002), scris in colaborare cu colegii sai de la IRIR.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Mostenitorii Securitatii
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0847-5
  • ISBN-10: 973-50-0847-5
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Marius Oprea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact