Închide Close
Niste ciori vopsite-n rosu

Editura Humanitas

Rasvan Popescu, Niste ciori vopsite-n rosu

În colecția în afara colecţiilor

Niste ciori vopsite-n rosu Sa-ti aduni articolele intr-o carte este ca si cum ai cauta ziua de ieri. Ce rost are s-o revezi ? Toate luptele, sfasierile, angoasele puse pe hartie. Si in acelasi timp nimicurile, prostiile, palavrele, hazul de necaz, incerc sa nu ma risipesc de tot, sa ma interesez, sa fiu in lume, sa ma rostesc, sa fiu si eu o voce in cor, vocea care politizeaza. Dar sunt destul de antrenat pentru asta ? Am cantarul corect ? Ramane de vazut. Volumul de fata surprinde, cu mijloacele comentariului, taraisul ultimilor ani: de la apasarea sufocanta a partidului-stat, partidul ciorilor vopsite-n rosu, pana la tot ce astazi ne amuza, ne da vagi sperante sau ne intinde nervii la maximum. Totusi, impresia mea este ca, incet-incet, iesim din tunel. Nu e o iluzie. Devenim normali.
Despre Rasvan Popescu
S-a nascut la Bucuresti la 31 mai 1962. Isi petrece copilaria intr-un cartier din marginea orasului, care se va regasi in biografia eroului sau din Omul cu cioc si gheare, al doilea volum al lui R. P. (editura Olimp, 1994). Urmeaza liceul „Gh. Sincai“, iar apoi, in perioada 1982–1987, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Inginerie Geologica si Geofizica. Publica saptamanal in revista Viata Studenteasca al carei redactor spera sa devina, insa, la terminarea studiilor, este trimis sa-si faca stagiul de geolog in minele din Valea Jiului. Marcat de viata in subpamant, Rasvan Popescu scrie un volum de reportaj in care incearca sa dezvaluie conditia de miner. Intitulat O lume fara cer, reportajul este ingropat definitiv de editura Cartea Romaneasca, o data cu Florin Mugur, caruia autorul ii incredintase manuscrisul. Rasvan Popescu isi va valorifica totusi experienta subpamanteana in volumul sau de povestiri Subomul (editura Expres, 1993). Din 1990 lucreaza ca ziarist, fiind angajat de Cornel Nistorescu la saptamanalul Expres. Doi ani mai tarziu obtine Premiul „Ion Ratiu“ pentru jurnalism, in urma unui concurs de gazetarie politica. Premiul ii atrage angajarea de catre BBC: devine corespondent permanent in Romania. In 1995, regizorul Lucian Pintilie remarca proza lui R.P. pe care o gaseste foarte vizuala si ii solicita un scenariu dupa o idee din Subomul. Asa se naste filmul Prea tarziu, selectionat pentru Festivalul International de la Cannes, 1996.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Niste ciori vopsite-n rosu
  • An apariție: 2006
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 226
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1250-2
  • ISBN-10: 973-50-1250-2
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Rasvan Popescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact