Închide Close

Editura Humanitas

Alexandru Călinescu, O lume care a luat-o razna

Câteva reacții de bun-simț la ce ni se-ntâmplă

BESTSELLER GAUDEAMUS 2023

 

Lecturi, revolte, nostalgii veți găsi în această carte, adică: „reacții de bun-simț față de ofensiva prostiei și a imposturii“, proteste împotriva strâmbătăților aduse de corectitudinea politică în lumea de azi care a luat-o razna, analize lucide asupra unor fenomene ce mar­chează și reconfigurează societatea românească, occidentală ori globală, dar și un „vagabondaj livresc“ a cărui plăcere autorul, rafinat cronicar literar și scriitor, nu și-a refuzat-o. Un volum-mozaic care surprinde iureșul vieții complicate a ultimilor ani, abia trecutele spaime ale izolării pandemice și apăsătoarea atmosferă actuală pe care o generează războiul.

 

„…Sunt alb și heterosexual. Sunt căsătorit, dar nu mă interesează dacă alte cupluri sunt sau nu unite prin cununie. Sunt creștin ortodox, dar nu m-am căsătorit la biserică. Sunt (și nu doar «eventual») bărbat (scuzați: de gen masculin). Sunt tolerant față de diversitatea sexuală, dar îmi displac profund excesele și derapajele care se produc în ce privește statutul persoanelor «trans». Admit că Revoluția Franceză a încheiat o epocă (se acumulaseră prea multe inegalități și frustrări) și a început o alta, dar nu pot să trec cu vederea derivele criminale ale revoluționarilor, care au sfârșit prin a se ucide între ei. Nu mă dau în vânt după Marchizul de Sade, pe care îl găsesc repetitiv și plicticos. Da, sunt de dreapta, detest extrema dreaptă și cred că poate exista o dreaptă decentă și eficientă. Recitesc cele scrise mai înainte și constat că n-am nici o șansă să scap de eticheta de conservator. Nici nu vreau, de altfel.“ — ALEXANDRU CĂLINESCU

Despre Alexandru Călinescu

ALEXANDRU CĂLINESCU este istoric și critic literar, publicist, scriitor. Înainte de 1989, a făcut parte din grupul disident de la Iași. Este profesor emerit de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Ține rubrici permanente în Ziarul de Iași și în România literară, a colaborat la numeroase reviste, îndeosebi la Dilema veche și la Dilemateca. A fost, între 1991 și 1997, profesor la INALCO (Paris). În decursul anilor, Al. Călinescu a primit numeroase premii, distincții și decorații. Dintre volumele publicate: Anton Holban: Complexul lucidității (1972), Caragiale sau vârsta modernă a literaturii (1976), Perspective critice (1978), Biblioteci deschise (1987), Interstiții (1998), Adriana și Europa (2004), Proximități incomode (2006), O anume idee despre Franța (2011), Instantanee cu final deschis (2020).

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact