Închide Close
Oameni din Dublin

Editura Humanitas

James Joyce, Oameni din Dublin

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Batranul Dublin, dragutul Dublin, murdarul Dublin. Oameni oarecare, copii, batrani, muribunzi, tineri cu ganduri de mariaj, sefi si subalterni, betivi, habotnici, gazetari, matusi, prizonieri ai unui oras mare, cenusiu, cald si trist. Reverendul Flynn ramas amintire in mintea unui copil, necunoscutul care vorbeste ciudat, fata care nu stie sa scape de acasa, tinerii burlaci Corley si Lenehan, locatarii din Pensiunea Mooney, ratatul Farrington, Gabriel Conroy si, in final, ninsoarea „peste toti cei vii si cei morti“. Oameni din Dublin. Ridurile orasului sunt vietile lor. Orasul lor este cartea dumneavoastra.traducere de Freda Papadache
Despre James Joyce

JAMES AUGUSTINE ALOYSIUS JOYCE s-a născut la Dublin pe 2 februarie 1882. Educat în şcoli iezuite, apoi studiind la University College din Dublin, James este interesat de literatură şi de limbile străine. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina, dar, după un an de privaţiuni, se întoarce acasă, unde mama lui e pe moarte. În 1904 pleacă din nou pe continent, împreună cu Nora Barnacle, care i-a stat alături toată viaţa şi i-a dăruit o fiică şi un fiu. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezie Chamber Music, iar în 1914, după aproape zece ani de luptă cu editorii, care considerau textele prea îndrăzneţe, dacă nu chiar imorale, volumul de povestiri Oameni din Dublin (Dubliners), primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, din cauza intrării Italiei în Primul Război Mondial, Joyce pleacă din Trieste şi se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe (A Portrait of the Artist as a Young Man), după ce fusese publicat în foileton în revista The Egoist, şi în 1918 piesa Exiles. Din cauza vederii tot mai slabe, Joyce face eforturi titanice să scrie. În 1922, chiar de ziua lui, vede lumina tiparului monumentalul Ulise (Ulysses), salutat la apariţie ca o operă de geniu de T.S. Eliot şi Hemingway. În 1923 începe să lucreze la Finnegan's Wake, care va fi publicat în 1939. În 1931 se căsătoreşte cu Nora Barnacle. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial scriitorul se refugiază la Zürich, unde moare pe 13 ianuarie 1941, lăsând în urmă o opera definitorie pentru literatura modernă.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Oameni din Dublin
  • An apariție: 2002
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 264
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0255-8
  • ISBN-10: 973-50-0255-8
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: James Joyce

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact