Închide Close
Olimpia în exil. O carte despre nobleţe şi dezonoare în sport

Editura Humanitas

Traian Ungureanu, Olimpia în exil. O carte despre nobleţe şi dezonoare în sport

O carte despre nobleţe şi dezonoare în sport

Din categoriile eseistică

În colecția Seria de autor Traian Ungureanu

Care sunt interesele umbroase si complicitatile care guverneaza olimpiadale moderne? Cand vom izbuti sa povestim pe intelesul tuturor intamplarile care i-au avut in centru pe Dobrin, Dumitrache si alti disparuti care ne-au luminat tineretea? Ce incendiu a mistuit mintea, geniul si firea lui Bobby Fischer? Cat de mult a suferit fotbalul englez dupa catastrofa aeriana din 1958 si cat de mult a avut el de castigat dupa sosirea lui Arsène Wenger la Londra? Ce ravagii face corectitudinea politica in rugbiul sud-african?

 

Sunt cateva dintre intrebarile la care Traian Ungureanu raspunde cu farmecul si talentul cronicarului de inalta clasa. Din ungherele memoriei ies la iveala contururi incerte, chipuri cetoase, povesti de demult. Il revedem pe Matt Busby sau Edmund Hillary, citim cum si-a ascutit ambitiile Fabio Capello si descoperim ca destinul ne presara uneori in fata semne greu de citit. Olimpia in exil reabiliteaza mizele adevarate ale sportului si-i zugraveste pe cei care incearca sa-l falsifice - antrenori rau-intentionati, conducatori corupti, brute cu drept de decizie.

 

Despre Traian Ungureanu

TRAIAN UNGUREANU (n. 1 martie 1958, Bucuresti) este unul dintre ziaristii romani de calibru. Absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti, specializarea romana-engleza, el scrie pentru inceput la revistele Amfiteatru si Viata studenteasca. Articolele lui se centreaza pe doua teme principale, politica si sportul, in care Traian Ungureanu vede forme de cultura in comunicare. Tentat si de domeniul literar, jurnalistul isi publica eseurile dedicate culturii literare si politice in Viata romaneasca, Romania literara si Caiete critice. De la sfarsitul anilor 1980 pana in 2003 continua aceste directii la BBC, unde este una dintre vocile pe care ascultatorii le asteapta cu interes si nerabdare. În 2003 are deja peste o mie de articole, cronici, editoriale si eseuri publicate in Evenimentul zilei, Romania libera, Opinia studenteasca, Orizont, Cuvantul si Contrafort. Face in continuare jurnalism radio, dar de data asta la Europa Libera. Din 2000 scrie la revista 22, din 2004 este detinator de rubrica la Idei in dialog, iar in 2005 devine senior editor la Cotidianul. E preocupat in continuare de lumea sportului, despre care scrie la inceput in Fotbal plus si ProSport, pentru ca din vara lui 2003 sa semneze in Gazeta Sporturilor. În acelasi an este laureatul pentru jurnalism al premiului acordat de Grupul pentru Dialog Social, in vreme ce Societatea Timisoara ii decerneazã Premiul Alexandra Indries. In 2004 debuteaza in volum la Humanitas cu Manifestul fotbalist, o carte dedicata analizei culturale a sportului.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Olimpia în exil
  • Subtitlu: O carte despre nobleţe şi dezonoare în sport
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Format: 13 x 20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2107-8
  • ISBN-10: 978-973-50-2107-8
  • Preț: 23 lei
  • Colecție: Seria de autor Traian Ungureanu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Traian Ungureanu
  • Redactare: Radu Paraschivescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact