Închide Close
Paradisul derizoriu

Editura Humanitas

Livius Ciocarlie, Paradisul derizoriu

În colecția în afara colecţiilor

„Reincep jurnalul astazi, 21 mai, a doua zi dupa duminica orbului, cand s-a votat. Acum, dupa alegeri care, indiferent de manevre si malversatiuni, reprezinta nu atat vointa romanilor, cat expresia lor, pot sa inchei un bilant. Desi hotarasem sa ma tin departe, convins ca nu unii ca mine aveau intaietate la cuvant, mi s-a parut urgent sa trec peste asta. Situatia evolua cu totul altfel decat am fi putut spera, dar am crezut ca se poate, repede, indrepta. Am scris, am vorbit, atat cat am putut. Tribun n-am incercat sa fiu, ar fi insemnat sa devin ceea ce, cum spun, nu mi se cuvenea. Am trait in afara mea. Gasesc ca a fost destul, mai mult nu pot sa fac. Ma intorc din nou cu spatele la lume si incerc sa lucrez. Ramane numai tristetea. Nu pentru noi si nu pentru orbi: pentru aceia care acolo, in cele doua piete, au crezut.“ Livius Ciocarlie
Despre Livius Ciocarlie
Autorul despre el insusi. Livius Ciocarlie, nascut in 1935 la Timisoara, din mama casnica si tata onest functionar, isi revendica drept spatiu de origine pe acela cuprins intre dealurile Orsovei si muntii Mehadiei. Sub forma de teme pentru acasa, a inceput sa scrie jurnal la 9 ani si proza memorialistica la 11. A luat initiativa de a scrie versuri proaste in clasa a IX-a de liceu. A tinut dupa aceea un jurnal patetic in care isi deplangea incapacitatea de a ingurgita cursul de lingvistica romanica al academicianului Iorgu Iordan si, ulterior, pe aceea de a-si stapani elevii in calitatea lui efemera de profesor de limba franceza la diverse scoli timisorene. Jurnalul a atins nivelul de publicabilitate – numai prozastic, continutul fiind in buna parte „reactionar“ – cat timp autorul a vegetat intr-un muzeu. Parasindu-l in folosul carierei universitare, a ratat sansa vietii: aceea de a vegeta pana la sfarsit. A practicat din obligatie de serviciu exegeza literara pana cand a obtinut statutul de distins carturar, inspaimantat de impostura, s-a lepadat de critica si a reinnoit pactul autobiografic, sub jurisdictia caruia s-a aflat pana de curand. Pensionar, a parasit si Timisoara, instalandu-se – impreuna cu cea careia de aproape cinci decenii ii spune T – in cartierul armenesc, la Bucuresti. Acolo imbatraneste si se deprinde – pe indelete – cu ideea ultimului abandon. Bibliografie: Realism si devenire poetica (Ed. Facla, 1974, premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor); Negru si alb (Ed. Cartea Romaneasca, 1979, premiul Uniunii Scriitorilor); Mari corespondente (Ed. Cartea Romaneasca, 1981); Eseuri critice (Ed. Facla, 1983, premiul Uniunii Scriitorilor); Un Burgtheater provincial (Ed. Cartea Romaneasca, 1985); Clopotul scufundat (Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Fragmente despre vid (Ed. Cartea Romaneasca, 1992); Paradisul derizoriu (Ed. Humanitas, 1993); Viata in paranteza (Ed. Amarcord, 1995, premiul Fundatiei pentru o Societate deschisa si premiul Salonului de carte de la Cluj); Cap si pajura (Ed. Albatros, 1997); Trei intr-o galera (EA. Echinox, 1998, premiul ASPRO); Caietele lui Cioran (Ed. Scrisul Romanesc, 2000); De la Sancho Panza, la Cavalerul Tristei Figuri (Ed. Polirom, 2001, premiul Uniunii Scriitorilor); & comp. (Ed. Polirom, 2003); „...pe mine sa nu contati“, convorbiri cu Mircea Bentea (Ed. Paralela 45, 2003).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Paradisul derizoriu
  • An apariție: 1993
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0439-4
  • ISBN-10: 973-28-0439-4
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Livius Ciocarlie

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact