Închide Close

Editura Humanitas

Wilhelm Weischedel, Pe scara din dos a filozofiei

Treizeci şi patru de mari filozofi în viaţa de zi cu zi şi în gândire

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Potrivit opiniei comune, dacă vrei să cobori statura unei personalităţi culturale, e de ajuns să spui că a dus o banală viaţă omenească: a avut aceleaşi necazuri, aceleaşi slăbiciuni, aceeaşi moarte ca noi toţi.Wilhelm Weischedel demonstrează superficialitatea unei asemenea opinii, abordând filozofia şi 34 dintre numele ei celebre „pe scara din dos“, acolo unde îl întâlneşti pe stăpânul casei aşa cum este el în realitate, neînveşmântat în haine de paradă şi fără a purta o mască distinsă. Autorul nu se lasă tentat de schemele psihologice, care fac uz de orice amănunt biografic (o strâmtorare financiară, o decepţie erotică, o stare depresivă) spre a explica o întreagă operă. Nici nu îşi propune să arate ceea ce ştie oricine – faptul că marii filozofi au fost totuşi oameni. Dimpotrivă, Weischedel reuşeşte să demonstreze că există persoane care îşi pot depăşi condiţia biologică, viaţa lor devenind o reflexie a operei.Aflată la graniţa dintre literatura de popularizare a filozofiei şi exegeza de specialitate, cartea de faţă ne vorbeşte despre Platon, Aristotel, Augustin, Toma d'Aquino, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger sau Wittgenstein altfel decât am fost obişnuiţi.

Despre Wilhelm Weischedel

WILHELM WEISCHEDEL s-a născut în 1905 la Frankfurt pe Main și s-a stins din viață în 1975 la Berlin. A studiat teologia evanghelică, filozofia și istoria la Marburg. A obţinut titlul de doctor în filozofie în 1932 (la Freiburg), funcţionând din 1945 ca profesor universitar la Tübingen. Preocupările sale s-au axat îndeosebi pe istoria filozofiei și filozofia sistemică; a cercetat posibilitatea întemeierii unei teologii filozofice, ca răspuns la nihilismul european al secolului XX.

Opere: Das Wesen der Verantwortung (Esența responsabilităţii, 1933); Der Aufbruch der Freiheit zur Gemeinschaft (Libertate și comunitate, 1939); Die Tiefe im Antlitz der Welt (Profunzimi pe chipul lumii, 1952); Recht und Ethik (Justiţie și etică, 1956); Wirklichkeit und Wirklichkeiten (Realitate și realități, 1960); Jacobi und Schelling (Jacobi și Schelling, 1969); Der Gott der Philosophen (Dumnezeul filozofilor, 1971/1972).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Pe scara din dos a filozofiei
  • Subtitlu: Treizeci şi patru de mari filozofi în viaţa de zi cu zi şi în gândire
  • An apariție: 2012
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 360
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3108-4
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Wilhelm Weischedel
  • Traducere: Ionel Zamfir, Emil Bădici

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact