Închide Close

Editura Humanitas

Pavel Florenski, Perspectiva inversa si alte scrieri

În colecția Gânditori ruşi

Descoperit in Occident la citeva decenii dupa moarte si redescoperit in Rusia sa natala abia dupa 1990, Pavel Florenski e unul dintre cei mai originali si indrazneti ginditori rusi ai acestui secol. A fost o personalitate culturala eminamente eclectica: un preot interesat de matematicile pure, un teolog modern si erudit, preocupat de istoria artei, epistemologie si logica simbolica. Opera sa capitala, La cumpana gindirii, ramasa in stadiul de proiect, caci Parintele Pavel a fost arestat de autoritatile staliniste in 1933 si impuscat patru ani mai tirziu, urma sa fie sinteza acestor preocupari atit de diverse. Volumul de fata reconstituie acele sectiuni din vasta sinteza proiectata de Florenski referitoare la lingvistica si teoria artei. Din primul domeniu au fost alese studiile „Stiinta ca descriere simbolica“ si „Antinomia limbii“ – piesa centrala a contributiei ginditorului rus la cercetarea limbii –, iar din al doilea mult discutatul eseu „Perspectiva inversa“ si o serie de fragmente din prelegerile lui Florenski asupra problemei spatiului in opera de arta.traducere de Tatiana Nicolescu, Alexandra Nicolescu, Ana-Maria Brezuleanu
Despre Pavel Florenski
Descoperit in Occident la cateva decenii dupa moarte si redescoperit in Rusia sa natala abia dupa 1990, Pavel Florenski (1882–1937) este unul dintre cei mai originali si indrazneti ganditori rusi ai acestui secol. A fost o personalitate culturala eminamente eclectica: un preot interesat de matematicile pure, un teolog modern si erudit, preocupat de istoria artei, epistemologie si logica simbolica. Opera sa capitala, La cumpana gandirii – ramasa in stadiul de proiect, caci Parintele Pavel a fost arestat de autoritatile staliniste in 1933 si impuscat patru ani mai tarziu –, urma sa fie sinteza acestor preocupari atat de diverse. Alte traduceri in romaneste: Stalpul si temelia adevarului (Polirom, 1999).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Perspectiva inversa si alte scrieri
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0660-5
  • ISBN-10: 973-28-0660-5
  • Colecție: Gânditori ruşi
  • Autor: Pavel Florenski

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact