Închide Close
Pliculetul Minervei

Editura Humanitas

Umberto Eco, Pliculetul Minervei

În colecția în afara colecţiilor

In deceniile opt si noua, Umberto Eco a publicat in revista L'Espresso o serie de cronici vizand o diversitate caleidoscopica de teme ale lumii contemporane. Actualul volum reprezinta, ca si Minunile Sfantului Baudolino, o selectie din articolele publicate atunci. Tonul sarcastic si ironia muscatoare fac ca tusele groase in care scriitorul italian infatiseaza o realitate sau alta sa scoata in evidenta tocmai acele detalii stanjenitoare si sacaitoare pe care, dintr-o prea mare obisnuinta, nici nu le mai bagam in seama. Ele au menirea sa-i provoace cititorului acea luciditate amara pe care nu o poti indeobste capata decat amuzandu-te copios. Cat priveste titlul cartii, el reia titlul rubricii sub care au aparut cronicile si care ne este explicat de Eco insusi: „Titlul rubricii trimite la micutele plicuri din carton cu chibrituri marca Minerva si la obiceiul de a nota pe dosul „copertei“ lor adrese, liste de cumparaturi sau, cum mi se intampla mie, notite stenografice despre tot ce-mi trece prin minte in tren, la bar, la restaurant, cand citesc un ziar, privesc o vitrina sau scotocesc prin rafturile unei librarii.“
Despre Umberto Eco

UMBERTO ECO (n. 1932) este autor de romane, eseuri, tratate academice şi cărţi pentru copii. Profesor de semiotică la câteva dintre cele mai celebre universităţi europene şi americane, a abordat din această perspectivă aspecte cruciale ale culturii. Este unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani, iar eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale. Opere principale în traducere română: Opera deschisă (ELU, 1969); Tratat de semiotică generală (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1982); Numele trandafirului (Dacia, 1984); Lector in fabula (Univers, 1991); Pendulul lui Foucault (Pontica, 1991); Limitele interpretării (Pontica, 1995); Insula din ziua de ieri (Pontica, 1995); Cinci scrieri morale (Pontica, 1998; Humanitas, 2005); Minunea Sfântului Baudolino (Humanitas, 2000); Pliculeţul Minervei (Humanitas, 2004); Jurnal sumar (Humanitas, 2004).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Pliculetul Minervei
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 362
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0652-9
  • ISBN-10: 973-50-0652-9
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Umberto Eco

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact