Închide Close
Politica si istorie. Cazul comunistilor romani (1944-1977)

Editura Humanitas

Vlad Georgescu, Politica si istorie. Cazul comunistilor romani (1944-1977)

Cazul comunistilor romani (1944-1977)

În colecția Istorie contemporană

O relatare "în direct" a modului în care istoriografia românească postbelică a fost manipulată în folos ideologic. Autorul, Vlad Georgescu, istoric al ideilor, ajuns, în exil, director al Secţiei române de la Radio Europa Liberă, şi-a asumat consecinţele actului său de curaj intelectual şi politic evidenţiind principalele trei trăsături ale istoriei de partid:

1. În mod paradoxal, deşi se pretinde a fi marxistă, istoria remodelată de comunişti, care insistă în imuabilitatea fondului autohton mergând până la geto-daci, este antimarxistă, neavând, de fapt, nici o justifiocare filozofică seriosă.

2. Maniile protocroniste, triumfalismul şi exaltarea miturilor deformează într-atât de mult perspectiva asupra trecutului, încât istoriografia românească a regimului Ceauşescu este antiştiinţifică.

3. Lipsa de discernământ cu care istoricii improvizaţi din activişti de partid inventează aniversări, unele dintre ele frizând prostia, precum sărbătorirea a 2 050 de ani la înfiinţarea statului dac centralizat, demonstrează că interpretarea istoriei într-o manieră festivă este antidemocratică.

Concluziile autorului sunt justificate de o demonstraţie realizată cu multă fineţe, care expune, caustic, nenumărate exemple de istoriografie aservită politicului.

Despre Vlad Georgescu
Ne cerem scuze, deocamdata nu va putem oferi biografia acestui autor.
Recenzii

„ Politica si istorie. Cazul comunistilor romani. 1944-1977, de Vlad Georgescu este o carte inconturnabila pentru cei dispusi sa înteleaga foarte elaboratul proces de mistificare a istoriei din perspectiva ideologica,
operat de comunisti. Mutatis mutandi, cartea lui Vlad Georgescu este o varianta, aplicata în domeniul studiului istoriei, a volumelor lui Eugen Negrici despre literatura romana in comunism. Spre deosebire insa de Eugen Negrici care analizeaza textele în primul rand din perspectiva (non)valorii lor literare, Vlad Georgescu observa mutatiile care au loc în campul disciplinei istoriei in foarte stransa corelatie cu tectonica ideologica, asa cum se revela ea din intervenaiile publice ale demnitarilor din diversele varste ale comunismului romanesc." (Romania Literara, 6 martie 2009, Tudorel Urianu | Citeste articolul )

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Politica si istorie
 • Subtitlu: Cazul comunistilor romani (1944-1977)
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 152
 • Format: 13 x 20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2222-8
 • ISBN-10: 978-973-50-2222-8
 • Preț: 23 lei
 • Colecție: Istorie contemporană
 • Autor: Vlad Georgescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact