Editura Humanitas
Cazul comunistilor romani (1944-1977)
În colecția Istorie contemporană
O relatare "în direct" a modului în care istoriografia românească postbelică a fost manipulată în folos ideologic. Autorul, Vlad Georgescu, istoric al ideilor, ajuns, în exil, director al Secţiei române de la Radio Europa Liberă, şi-a asumat consecinţele actului său de curaj intelectual şi politic evidenţiind principalele trei trăsături ale istoriei de partid:
1. În mod paradoxal, deşi se pretinde a fi marxistă, istoria remodelată de comunişti, care insistă în imuabilitatea fondului autohton mergând până la geto-daci, este antimarxistă, neavând, de fapt, nici o justifiocare filozofică seriosă.
2. Maniile protocroniste, triumfalismul şi exaltarea miturilor deformează într-atât de mult perspectiva asupra trecutului, încât istoriografia românească a regimului Ceauşescu este antiştiinţifică.
3. Lipsa de discernământ cu care istoricii improvizaţi din activişti de partid inventează aniversări, unele dintre ele frizând prostia, precum sărbătorirea a 2 050 de ani la înfiinţarea statului dac centralizat, demonstrează că interpretarea istoriei într-o manieră festivă este antidemocratică.
Concluziile autorului sunt justificate de o demonstraţie realizată cu multă fineţe, care expune, caustic, nenumărate exemple de istoriografie aservită politicului.
„ Politica si istorie. Cazul comunistilor romani. 1944-1977, de Vlad Georgescu este o carte inconturnabila pentru cei dispusi sa înteleaga foarte elaboratul proces de mistificare a istoriei din perspectiva ideologica,
operat de comunisti. Mutatis mutandi, cartea lui Vlad Georgescu este o varianta, aplicata în domeniul studiului istoriei, a volumelor lui Eugen Negrici despre literatura romana in comunism. Spre deosebire insa de Eugen Negrici care analizeaza textele în primul rand din perspectiva (non)valorii lor literare, Vlad Georgescu observa mutatiile care au loc în campul disciplinei istoriei in foarte stransa corelatie cu tectonica ideologica, asa cum se revela ea din intervenaiile publice ale demnitarilor din diversele varste ale comunismului romanesc." (Romania Literara, 6 martie 2009, Tudorel Urianu | Citeste articolul )
CumpărăPreț 67.00 RON
CumpărăPreț 89.00 RON
CumpărăPreț 54.00 RON
CumpărăPreț 42.00 RON
CumpărăPreț 49.90 RON
CumpărăPreț 59.90 RON
CumpărăPreț 39.00 RON
CumpărăPreț 55.00 RON
CumpărăPreț 75.00 RON
CumpărăPreț 67.00 RON
CumpărăPreț 39.90 RON
19 decembrie 2024, Editura Humanitas
18 decembrie 2024, Editura Humanitas
17 decembrie 2024, Editura Humanitas
6 martie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu