Închide Close

Editura Humanitas

Jean-Michel Besnier, Laurent Alexandre, Pot face roboţii dragoste?

12 întrebări despre transumanism

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Maria Magdalena Coresciuc

 

„Școala din 2050 nu se va mai ocupa de cunoștințe, ci de creiere. Cei trei piloni ai școlii – conținutul, metoda, personalul – trebuie reconsiderați. Mai întâi, vor trebui reabilitate științele umaniste și cultura generală, deoarece concurența cu mașinile în ceea ce privește materiile tehnice va fi în curând inutilă. Apoi, vor trebui personalizate sistemele educaționale, în funcție de caracteristicile neurobiologice și cognitive ale fiecărui elev. În fine, vor trebui aduși în școli specialiști în domeniul neuroștiințelor, deoarece profesorul din 2050 va fi în primul rând un expert în «neurocultură». Introducerea tehnologiilor NBIC, în scopul de a îmbunătăți tehnicile educative, va cere în același timp și o reflecție neuroetică temeinică: nimeni nu dorește ca școala să devină o instituție neuromanipulatoare. În fața provocării lansate de generalizarea inteligenței artificiale, este nevoie urgentă de a demara modernizarea educaţiei. Numai așa vom contrazice profeția lui Bill Joy, cofondator al companiei Sun Microsystems, care în anul 2000 prevedea că «viitorul nu va avea nevoie de noi».“ — LAURENT ALEXANDRE

Despre Jean-Michel Besnier

JEAN-MICHEL BESNIER este profesor de filozofie și doctor în științe politice. Profesor la Universitatea Sorbona (Paris IV), este membru al Consiliului științific IHEST (Institut des hautes études pour la science et la technologie) și MURS (Mouvement universel pour la responsabilité des scientifiques). Cercetările sale se orientează în direcţia influenţei pe care ştiinţa şi tehnica modernă o exercită asupra filozofiei şi eticii: L'humanisme déchiré (1993), Réflexions sur la sagesse (1999), L'irrationnel nous menace-t-il? (2006), Demain les post humains: le futur a-t-il encore besoin de nous? (2009), Un cerveau très prometteur: conversation autour des neurosciences (2015).

Despre Laurent Alexandre

LAURENT ALEXANDRE este de profesie chirurg urolog și director al companiei NBIC Finance. Este interesat de mişcarea transumanistă şi de impactul acesteia asupra destinului omenirii. Scrie articole pentru Science & santé, Le Huffington Post, Le Monde şi L'Express, supliment al cotidianului Le Monde. Este, de asemenea, autor a numeroase cărți, printre care La mort de la mort (2011), La Défaite du cancer (2014), La guerre des intelligences (2017), L'IA va-t-elle aussi tuer la démocratie? (2019).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Pot face roboţii dragoste?
  • Subtitlu: 12 întrebări despre transumanism
  • An apariție: 2019
  • Ediție: I
  • Pagini: 140
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6345-0
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Jean-Michel Besnier, Laurent Alexandre
  • Traducere: Maria Magdalena Coresciuc

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact