Închide Close
Poveste albastra

Editura Humanitas

Marguerite Yourcenar, Poveste albastra

Din categoriile literatură

În colecția Seria Marguerite Yourcenar

Un tarm exotic pietruit cu marmura primeste, in amurg, corabia unor negustori din Europa. Intamplarile care urmeaza sunt cel putin stranii. Totul e colorat in nuante de albastru. Si tarmul, si marea, si fumul mirodeniilor, si ochii femeilor atat de frumoase... Si mai ales un pandantiv de sticla. Cititi cu atentie detaliile. Trenul goneste prin Elvetia banala. Cei doi sunt in calatorie de nunta. Si gandurile calatoresc prin mintea lor. E harta unui viitor care, cred amadoi, nu se va intampla niciodata asa cum il imagineaza ei. In ultima secventa a povestirii apare un plic. Aveti grija cate variante de viitor in doi va imaginati in calatoria de nunta. E putin inainte de miezul noptii. O bucatarie, intr-un sat din Italia. Un sat vechi, in care femeile cred in farmece. Si o femeie care stie de unde ii vine tot raul. O matura uitata intr-o curte, un ac, behaitul unei capre. Acestea din urma pot schimba infatisarea lumii si lumea dinauntrul unei femei. Credeti in farmece?traducere deCorina Neacsuprefata deJosyane Savigneau
Despre Marguerite Yourcenar

MARGUERITE DE CRAYENCOUR s-a născut la Bruxelles pe 8 iunie 1903, din­tr-o mamă belgiană, Fernande de Cartier de Marchienne, și un tată francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i după zece zile, de educația ei se va ocupa, în Franța, tatăl anticonformist și extrem de cultivat. El îi plătește publicarea primelor două plachete de versuri, după ce, împreună, aleg pseudonimul debutantei, YOURCENAR, o anagramă a numelui lor de familie. În 1929 îi apare primul roman, Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică (Alexis ou le Traité du Vain Combat), și îi moare tatăl. Până în 1934, când publică romanul Obolul visului (Le denier du rêve; ediție revizuită în 1959), scrie și povestirile cuprinse în volumul Poveste albastră (Conte bleu), apărut postum în 1993 (ambele opere reunite într-un volum la Humanitas Fiction în 2018). Călătorește prin Europa, pentru ca, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, să se stabilească în America. În 1937 o întâlnește la Paris pe Grace Frick (alături de care va trăi până la moartea acesteia, în 1979), la îndemnul căreia va ajunge în SUA și va preda literatură comparată în New York City și la Sarah Lawrence College. În 1938 publică Povestiri orientale (Nouvelles orientales; Humanitas Fiction, 2016), iar în 1939, romanul Lovitura de grație (Le Coup de grâce; apărut la Humanitas Fiction în 2017 împreună cu Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică). În 1951 vede lumina tiparului romanul Memoriile lui Hadrian (Mémoires d’Hadrien; Humanitas Fiction, 2015, 2021), încununat cu Prix Femina Vacaresco, și în 1968, romanul Piatra filozofală (L’Œuvre au Noir), recompensat cu Prix Femina. În 1977 îi este atribuit de către Academia Franceză Grand Prix de Littérature pentru întreaga operă, iar în 1980 devine prima femeie aleasă în Academie. Se stinge din viață la 17 decembrie 1987, cenușa fiindu-i îngropată în Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o operă care cuprinde romane, povestiri, eseuri, poeme, piese de teatru și trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limbă franceză.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Poveste albastra
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 100
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1746-0
  • ISBN-10: 978-973-50-1746-0
  • Colecție: Seria Marguerite Yourcenar
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Marguerite Yourcenar

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact