Închide Close

Editura Humanitas

Monica Pillat, Barbu Cioculescu, Povestind despre atunci

Din categoriile memorialistică & diaristică

În colecția Portrete în dialog

„Dorinţa de a mă povesti este enormă, monstruoasă aş zice. Există riscul de a nu mă mai putea opri. Abisuri de neîmpliniri, de erori, de dezastre consemnate sau rămase secrete duc spre necuprins o laică spovedanie având ca obiect strict limita: mărturia la bară a unui român posesor al unui anumit merit. Acela de a fi trăit de-a lungul a trei distincte orânduieli – cea naţională a României interbelice, cea comunistă, întinsă pe patru decenii, şi cea postrevoluţionară, a cărei tranziţie nu se mai termină, plus avantajul de a fi avut anume suficient timp în fiecare din ele ca să le cunoască în toată maşinăria lor. La care se adaugă un razboi mondial, două cutremure devastatoare, o rebeliune şi mai bine de şapte decenii petrecute în Bucureşti, în casa de pe strada doctor Turnescu nr. 5.“ (Barbu CIOCULESCU)

„Încă de la începutul împrietenirii noastre, Barbu mi-a inspirat încrederea că alături de el eram ferită de primejdiile acelor timpuri de restrişte, căci atât firea sa, de o limpezime solară, cât şi subiectele încântătoarelor lui evocări păreau a ridica un scut de apărare în jurul nostru, protejându-ne de răul din afară, fie chiar şi numai pentru cele câteva ceasuri petrecute împreună.“ (Monica PILLAT)

  Adriana Bittel, „Povestind despre atunci“ (Formula As, februarie 2013)

Despre Monica Pillat

MONICA PILLAT – fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat, născută la 8 octombrie 1947, la Bucureşti. Membră a Uniunii Scriitorilor, la secţia poezie. Absolventă a Facultății de Limbi Germanice, Secția engleză-română (1970). Doctorat în literatura comparată (1978). Profesor de literatură engleză și americană, la catedra de limbi străine a Institutului Pedagogic din Bucureşti (1970‑1972) şi apoi la catedra de literatură engleză a Facultăţii de Limbi Străine, Universitatea Bucureşti (1973–2005). Scrieri: Poezie: Corăbii, Cartea Românească, 1970; Imaginaţia ecoului, Cartea Românească, 1981; Pluralul ca o veghe, Eminescu, 1989; Sentinţe suspendate, Albatros, 1998; Dorul de rai, Universalia, 2005, Duet în alb, Humanitas, 2015, Întredeschideri, Baroque Books & Arts, 2019; Proză: Cei tresprezece şi misterul, Editura Tineretului, 1968 (premiată de Uniunea Scriitorilor); Corabia Timpului, Ion Creangă, 1976 (ed. a II‑a în vol. Poveşti din lumea jumătăţilor de zâmbet, Universalia, 2004; ed. a III‑a, Humanitas, 2013); Drumul spre Emaus, Vremea, 2002; Invitaţie la vis, Humanitas, 2014, Dincolo de aşteptare: Dialoguri în larg cu Radu Ciobanu, Eikon, 2016; Imaginaţia speranţei: Dialoguri cu Vasile Bănescu, Eikon, 2018; Croitorul de cărţi, Baroque Books & Arts, 2019; Dansul memoriei, Baroque Books & Arts, 2020; Critică literară: Modernitatea nuvelei fantastice a lui E.A. Poe, teză de doctorat, TUB, Bucureşti, 1983. Ieşirea din contur, studii de literatură engleză, americană şi română, Eminescu, 1985; Cultura ca interior, studii de cultură şi literatură engleză şi română, Vremea, Bucureşti, 2001; Redemption through Art – Studies in Medieval English Literature, Universalia, Bucureşti 2003. Memorialistică: O mătuşă de poveste: Ioana Celibidache, Humanitas, 2011; Povestind despre atunci cu Barbu Cioculescu, Humanitas, 2012, Ceasuri de demult, Baroque Books & Arts, 2021. Ediţii: volumele de corespondenţă ale familiei Pillat (Humanitas, 2008, 2009, 2010); în colaborare cu George Ardeleanu, seria de autor Dinu Pillat (Humanitas, 2011–2015); Cornelia Pillat, Ofrande, ed. a II-a (Humanitas, 2012); Pia Alimăneştianu, Prin Cetatea lui Bucur: Trecutul viu (Corint, 2021); cele trei romane ale lui Dinu Pillat într-un singur volum (Humanitas, 2021).

Despre Barbu Cioculescu

BARBU CIOCULESCU (1927–2022), fiul lui Şerban şi al Mariei Cioculescu, a debutat cu versuri în anul 1943. A obţinut licenţa în drept în 1956. A lucrat la Editura Ştiinţifică şi la ESPLA, la Revista de istorie şi teorie literară, apoi a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu". După 1989 a fost redactor-şef al ziarului Dreptatea. A colaborat la cele mai impor tante publicaţii culturale de la noi. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Clubului. A publicat volume de poezie, traduceri literare, volume de critică şi a alcătuit ediţii din operele lui I.L. Caragiale, Tudor Arghezi, Mateiu I. Caragiale, Radu Gyr şi Constant Tonegaru. În anul 1947 a primit Premiul de poezie „Ion Minulescu", iar pentru ediţiile critice din Mateiu I. Caragiale şi pentru studiile asupra operei mateine a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1994, 2005).

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact