Închide Close
Revista arhitectura. Studiu monografic si indici. 1906-1944

Editura Humanitas

Gabriela Tabacu, Revista arhitectura. Studiu monografic si indici. 1906-1944

Studiu monografic si indici. 1906-1944

În colecția în afara colecţiilor

O referinta bibliografica cvasi-completa si coerenta privind arhitectura romaneasca si profesia de arhitect in prima jumatate a secolului XX.

"…O carte captivanta care, descriind revista ARHITECTURA, scrie intr-ul alt fel istoria profesiunii de arhitect in Romania, o istorie a carei importanta a fost trecuta cu vederea de ceea ce s-a publicat pana acum. Pe de alta parte, autoarea ne pune cu generozitate la dispozitie un instrument de lucru, foarte util istoricilor si cercetarilor viitoare pe care le speram. Or, tocmai aceasta postura de instrument de lucru, fie spus, unica in literatura de arhitectura de pana acum (dar prezenta in alte domenii culturale), plaseaza cartea Gabrielei Tabacu intr-un alt sens al continuitatii: continuitatea dorita a unui viitor al profesiunii ca act de cultura, acel viitor de construit cu migala, de urcat treapta cu treapta si a carui proiectie nu o avem inca, dar de care avem nevoie. Chestiunea ar trebui sa ne atinga mai mult decat oricand, asa cum ii atingea si pe cei care au fondat in Romania profesiunea moderna de arhitect, o data cu revista ARHITECTURA." (Prof. dr. arh. Ana Maria Zaharide)

Despre Gabriela Tabacu

GABRIELA TABACU este arhitectă și, din 1996, lucrează în învățământul superior de profil. Fiind profesor universitar habilitatus, în prezent îndrumă doctorate la Școala Doctorală a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București. A publicat peste o sută de articole, eseuri, cronici, interviuri, lucrări de cercetare și traduceri în acest domeniu, precum și cărți și capitole în cărți de specialitate. Din 1986, după ce a urmat cursuri de biblioteconomie și informatică, vreme de 33 de ani a condus Departamentul Bibliotecă al UAUIM, care a devenit, din anul 2000, Departamentul de Informare-Documentare al Universității, o structură modernizată și informatizată, înglobând Editura Universitară „Ion Mincu“, Fondul de proiecte de diplomă și Muzeul „Ion Mincu“. În această perioadă a fondat și a coordonat patru publicații periodice care continuă să apară și astăzi, având rolul de a promova colecțiie din patrimoniul departamentului. Prin biroul propriu de arhitectură a realizat proiecte de construcții, restaurare, reabilitare, mobilier, amenajări interioare și peisagere. Unele dintre acestea au fost răsplătite cu premii și nominalizări. Deși are convingerea că arhitectura este un univers fabulos de unde cel odată intrat nu mai are scăpare, ori poate că tocmai de aceea, de 11 ani scrie și beletristică. Spune că pentru ea scrisul este un inegalabil instrument de explorare a condiției umane și de înțelegere a lumii tot mai complicate a prezentului. La Editura Humanitas a publicat Revista Arhitectura, 1906–1944: Studiu monografic și indici (2008), Toate femeile vor 7 (romance apărut sub pseudonimul Kaya de Vos; 2011) și povestiri în cinci volume colective – Casele vieților noastre (2014, 2019), Și eu am trăit în comunism (2015), Bucureștiul meu (2016, 2018), Cartea întâmplărilor: Mistere, ciudățenii, uimiri (2019), Amintiri de la Humanitas (2020), iar la Editura Humanitas Fiction, Jurnalul unei iubiri imposibile (2013, 2019, 2021), Iubire, semne și minuni: 10 povestiri (2021), ambele sub pseudonimul Kaya de Vos, Orașul găsit în cutie. O cronică afectivă a Bucureștiului (2022).

 

Fotografia autoarei © Radu Sandovici

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Revista arhitectura
  • Subtitlu: Studiu monografic si indici. 1906-1944
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia a II-a revazuta si adaugita
  • Pagini: 448
  • Format: 14.5x20.5
  • ISBN: 978-973-50-2148-1
  • ISBN-10: 978-973-50-2148-1
  • Preț: 49 lei
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Gabriela Tabacu
  • Redactare: Manuela Maxineanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact