Închide Close

Editura Humanitas

Alberto Basciani (ed.), Cristina Brăgea (ed.), România după Primul Război Mondial

O modernizare complexă

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Primul Război Mondial a schimbat radical destinele statelor Europei Centrale și de Est. Pentru România Mare, care devenise un stat cu o suprafață geografică mult lărgită și o populație etnică mult mai diversă, perioada interbelică a însemnat o epocă de transformări profunde în societate, în aparatul administrativ, dar și în mentalul colectiv.

Noul stat unitar român a fost pus în fața unei serii de provocări politice, administrative, financiare, educaționale și religioase dificile, care vor marca decisiv dezvoltarea sa pe termen lung. Studiile reunite în acest volum, scrise de specialiști în istoria României și Europei interbelice, analizează fațetele diverse ale procesului de modernizare: atitudinea elitelor românești cu privire la noua organizare statală, unificarea unor sisteme legislative diferite specifice fiecărei regiuni a țării, problemele interconfesionale și relațiile interetnice.

Despre Alberto Basciani (ed.)

ALBERTO BASCIANI (n. 1968) este profesor în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre. Din 2022, conduce Centrul de Cercetare Interdepartamentală privind Europa Centrală și de Est, Rusia și Eurasia (CRIERE), iar din 2023 este reprezentantul rectorului pentru relațiile academice cu Europa de Est. Este autor a numeroase lucrări de referință dedicate istoriei Balcanilor și Europei de Sud‑Est. Printre cele mai importante volume: Un conflitto balcanico. La contesa fra Bulgaria e Romania in Dobrugia del Sud, 1918–1940 (2001); L’illusione della modernità. Il Sud‑est dell’Europa tra le due guerre mondiali (2016); Italia e Balcani. Storia di una prossimità (2021); L’impero nei Balcani. L’occupazione italiana dell’Albania, 1939–1943 (2022).

Despre Cristina Brăgea (ed.)

CRISTINA BRĂGEA (n. 1990) a studiat istorie și științe politice, obținând titlul de doctor în istorie în cadrul unui program de cotutelă de teză între Universitatea din București și École des Hautes Études de Sciences Sociales din Paris. A urmat stagii de cercetare la Bari, Bordeaux, Paris și Roma. Din anul 2022, este cercetător științific în cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București. Principalele sale direcții de interes includ istoria diplomației, religie și securitate națională, politici culturale și memoriale în Europa Centrală și de Est, precum și studii de antropologie urbană, cu un focus pe formele artistice de protest.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: România după Primul Război Mondial
  • Subtitlu: O modernizare complexă
  • An apariție: 2025
  • Ediție: I
  • Pagini: 200
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-8773-9
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Alberto Basciani (ed.), Cristina Brăgea (ed.)

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact