Închide Close
Romanii

Editura Humanitas

Claude Karnoouh, Romanii

Din categoriile istorie

În colecția Naţiuni/mentalităţi

Cand a inceput, in 1973, sa studieze satul romanesc, etnosociologul Claude Karnoouh nu-si inchipuia, desigur, ca va ajunge sa scrie o asemenea carte. Si totusi, este ceea ce trebuia sa se intample – ceea ce se intampla ori de cate ori realitatea cercetata ii devine familiara cercetatorului, ori de cate ori incepe s-o priveasca cu acea nepartinire implicata cu care e indeobste judecat un prieten. Autorul a inteles atunci ca instrumentele fatalmente reci ale disciplinei sale nu-i pot oferi accesul la intelegerea mai adanca a obiectului cercetat de el, ca pentru asta trebuie sa faca loc altor demersuri: explorarea trecutului, dinamica ideilor sau pur si simplu evocarea oamenilor si a locurilor cutreierate. Asa se face ca, alaturandu-le pe toate in cartea sa, Claude Karnoouh ne restituie propriul nostru chip, de astazi si dintotdeauna, un chip pe care credem ca-l cunoastem, fara a-l sti prea bine poate. traducere de Carmen Stoean
Despre Claude Karnoouh
Sociolog, Claude Karnoouh a petrecut mai bine de cincisprezece ani in Romania, incepand cu anul 1971, cand a vizitat prima data Bucurestiul dar, mai ales, din 1973, cand a intreprins mai multe anchete de etnografie si folclor in Maramures, in satul Breb. A publicat apoi lucrari de folclor in reviste de specialitate din Romania si din strainatate: Case si gradini, eseu asupra semnificatiei termenului «statut» in graiul maramuresean (Revista de etnografie si folclor), Mythe et rite dans le folklore roumain (International Journal of Rumanian Studies), L'alterite deguisee ou quelques remarques sur la traduction dans l'elaboration du discours ethnologique (Cahiers roumains d'etudes litteraires), Le dire rituel et matrimonial en Roumanie (Cahiers de litterature orale), Aider a naitre ou faire des ancetres: un commentaire du roumain «moasa» (Civilisations). Pana in 1991 a activat la catedra de filozofie a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj. Este autorul lucrarilor: Paysans, femmes et citoyens (1980); Le rite et le discours, introduction a la lecture de la versification populaire (1983); coautor la Paysans et nations d'Europe centrale et balkanique (1985) si Populisme, restauration et utopie (1987).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Romanii
  • An apariție: 1994
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 264
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0377-0
  • ISBN-10: 973-28-0377-0
  • Colecție: Naţiuni/mentalităţi
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Claude Karnoouh

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact