Închide Close

Editura Humanitas

Stolojan Vlad , Sanda Stolojan, Sa nu plecam toti odata

În amurgul vieţii, cea care a fost unul dintre catalizatorii exilului românesc la Paris, cea care i-a povestit avatarurile în volume pline de viaţă şi culoare se întoarce asupra propriului său trecut, asupra timpului ieşit din matcă pe care l-a trăit în România anilor `50, înaintea plecării definitive din ţară. Alături de Sanda Stolojan, soţul ei, Vlad, îşi aşterne pe hârtie amintirile despre acei ani petrecuţi în închisoare sau în veşnica fuga de hăituiala Securităţii. Asemenea unui diptic, volumul alcătuieşte un tablou convingător al celei mai întunecate perioade a dictaturii comuniste, aşezând în oglinda viaţa din închisorile regimului şi viaţa din închisoarea largă în care acelaşi regim transformase întreaga Românie. Dincolo însă de amintirea fricii, a mizeriei şi a umilinţelor îndurate, rămâne mereu vie, dureros de vie, nostalgia după peisajele copilăriei, după un timp al normalităţii care întârzie să se întoarcă.

Despre Stolojan Vlad
Despre Sanda Stolojan

Nepoata a scriitorului Duiliu Zamfirescu, Sanda Stolojan s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de diplomati. Licentiata in litere a Universitatii din Bucuresti, in 1962 s-a stabilit in Franta ca refugiat politic. A fost interpreta oficiala in relatiile cu Romania a presedintilor Frantei, de la Charles de Gaulle la Francois Mitterand. Fondatoare a revistei literare Les Cahiers de l'Est, consacrata in special scriitorilor din Rasaritul Europei, cenzurati in tarile lor din motive politice. Intre 1984 si 1991, Sanda Stolojan a fost presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, cu sediul la Paris. In 1989 a fost distinsa de American Romanian Academy cu Diploma de Onoare pentru activitatea sa inchinata apararii drepturilor omului. In exil, Sanda Stolojan a publicat poezie si proza in reviste romanesti din Occident: Limite, Ethos, Fiinta romaneasca, Revista scriitorilor romani. A scris de asemenea cronici literare si eseuri in Journal de Geneve, Esprit, Cahiers de L'Est, Le Monde, L'Alternative, Lettre Internationale, ARA Journal etc. Poezii in franceza publicate in revistele: Revue de Belles-lettres (Geneva), Creation si Polyphonies (Paris). Volume de versuri aparute la Editions Rougerie: Dans les Brisures (1982), Sur les abimes verts (1985), Bruine de nulle part (1993). Volum de amintiri: Avec de Gaulle en Roumanie (Editions de l'Herne, 1991). In 1996 ii apare, la Editura Humanitas, volumul Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian. In limba engleza a publicat o monografie Duiliu Zamfirescu in colectia Twaine World Authors (Boston, 1980). A tradus in franceza Lacrimi si sfinti de Emil Cioran (Des larmes et des saints, Editions de l'Herne, 1986) si poezii de Lucian Blaga cuprinse in antologia L'etoile la plus triste (Editions de la Difference, 1992).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Sa nu plecam toti odata
 • Pagini: 180
 • Format: 13 x 20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2155-9
 • ISBN-10: 978-973-50-2155-9
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Stolojan Vlad , Sanda Stolojan
 • Postfaţă: Nicolas Stolojan, Matei Cazacu
 • Traducere: Dana Petrisor

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact