Închide Close

Editura Humanitas

Dana Grigorcea, Sentimentul primar al nevinovăției

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Bucureştiul anilor 2000. Victoria, revenită de curând de la Zürich, este martora unui jaf la banca la care lucrează. Deodată tânăra se pomeneşte în concediu şi are timp berechet să se plimbe cu Aston Martinul alături de iubitul ei sau să bată străzile oraşului de una singură. Pe măsură ce reîntâlneşte vechi cunoştinţe, mintea îi e invadată de trăirile copilăriei, de vremurile când descoperea, împreună cu partenerii de joacă, lumea în liniştitul cartier Cotroceni. Într-un du-te vino caleidoscopic între trecut şi prezent, oameni, stări, întâmplări se îmbină cu imaginile schimbătoare ale oraşului. Un roman despre Bucureştiul de ieri şi de azi, despre ultimii ani ai comunismului şi timpurile haotice ale noului capitalism, despre miracolele copilăriei şi căutarea de sine. Cartea Danei Grigorcea, distinsă cu Premiul 3sat în cadrul prestigiosului concurs Ingeborg Bachmann din 2015, a propulsat-o pe prozatoarea elveţiană de origine română în prim-planul scenei literare europene.

 

Despre Dana Grigorcea

DANA GRIGORCEA s-a născut pe 11 noiembrie 1979 la Bucureşti. În 1999 a debutat cu proză scurtă în România literară. A studiat germana şi neerlandeza la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, iar ulterior a studiat regie de teatru şi film la Universitatea din Bruxelles şi a urmat un masterat în jurnalism la Universitatea Danubiană din Krems. A lucrat la televiziunea ARTE din Strasbourg şi la postul de radio Deutsche Welle din Bonn. Din 2007 trăieşte la Zürich, unde a predat limbajul filmului la Facultatea de Film din cadrul Şcolii de Artă de la Zürich şi a colaborat la emisiunea de literatură a radioului naţional elveţian DRS. În prezent organizează la Zürich un salon literar şi ţine împreună cu soţul ei, scriitorul Perikles Monioudis, un blog de literatură(www.neue-telegramme.ch). Dana Grigorcea şi-a făcut debutul literar în limba germană în 2011, cu romanul Baba Rada. Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare (Baba Rada. Totu-n viaţă-i trecător ca şi firele de păr), pentru care a primit premiul elveţian de carte Literaturperle, precum şi menţiuni onorifice de la oraşul şi de la cantonul Zürich. Cel de-al doilea roman al său, Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit (Sentimentul primar al nevinovăţiei), a primit în 2015 Premiul 3sat în cadrul concursului de literatură Ingeborg Bachmann de la Klagenfurt, Austria, şi a fost nominalizat pentru premiul elveţian de carte Schweizer Literaturpreis. Ediţiei româneşti i se vor alătura curând traduceri în engleză, olandeză şi bulgară. În 2016 i-a apărut cartea pentru copii Mond-aus! (Stingeţi luna!).

Recenzii

„În această carte regăsim toate elementele din care-i croită literatura bună: umor, comedie, tragedie, poezie, melancolie, suferinţă, iubire." (Neue Zürcher Zeitung)

„Cu sensibilitate pentru poezia existenţei cotidiene şi cu un simţ fin pentru comicul de limbaj, Dana Grigorcea, care a început să publice în limba germană abia în 2011, reînvie universul comunist cu diferitele sale ingrediente – dificultăţi de aprovizionare, întâmplări între vecini, tragedii interumane şi străfulgerări erotice. Numeroasele personaje, de la remaieuza frumuşică până la mama împătimită de filme, apar şi dispar în vâltoarea amintirilor, unele scene se repetă, aşa cum ţi se întâmplă să povesteşti aceleaşi evenimente cu alte cuvinte, un soţ este ucis, Elena Ceauşescu primeşte flori de la pioniera Victoria, iar la momentul potrivit se insinuează versurile câte unui şlagăr.“ (MDR Figaro)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sentimentul primar al nevinovăției
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 208
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5434-2
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Dana Grigorcea
  • Traducere: Nora Iuga, Radu-Mihai Alexe

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact