Închide Close
Societatea deschisa si dusmanii ei. Vol I; Vraja lui Platon

Editura Humanitas

Karl Raimund Popper, Societatea deschisa si dusmanii ei. Vol I; Vraja lui Platon

În colecția Societatea civilă

Cele doua volume ale Societatii deschise – Vraja lui Platon si Epoca marilor profetii: Hegel si Marx – ofera o critica stralucita, clara si plina de vigoare a marxismului si a tuturor dogmelor intelectuale care l-au facut posibil. Carte unica, socanta, ea este si o profunda aparare a democratiei si o introducere sui-generis in filozofia politica si filozofia istoriei. „Pentru cei care au gustat din pomul cunoasterii, paradisul e pierdut. Cu cat incercam mai mult sa ne intoarcem la vremurile eroice ale tribalismului, cu atat mai sigur ajungem la Inchizitie, la Politia Secreta si la un banditism romanticizat. Incepand cu inabusirea ratiunii si a adevarului, nu putem sfarsi decat cu cea mai brutala si violenta distrugere a tot ce-i omenesc. Nu exista intoarcere la o armonioasa stare de natura. Daca ne intoarcem, vom fi siliti sa strabatem pana la capat drumul inapoi – sa revenim la animalitate.“ K. R. PopperTraducere de D. Stoianovici

Despre Karl Raimund Popper

KARL RAIMUND POPPER s-a născut la Viena, la 28 iulie 1902. A publicat prima sa carte în 1934 – Logik der Forschung (apărută şi în traducere românească: Logica cercetării, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1981). În tinereţe, Karl Popper a fost membru al Partidului Social-Democrat austriac, care era pe atunci marxist. În 1919–1920 a început să se îndoiască însă profund de marxism. A rămas membru, inactiv, al social-democraţiei; simţea că nu-şi poate teoretiza public vederile antimarxiste; în Austria acelor vremi, orice slăbire a ideologiei social-democraţiei ar fi făcut jocul teribililor ei duşmani. După venirea la putere a fasciştilor, Popper a fost nevoit să emigreze, între 1936 şi 1946, în Noua Zeelandă. Din 1946 s-a stabilit în Anglia, unde a predat, ca şi un alt mare gânditor austriac, F.A. von Hayek, la London School of Economics. Popper a scris The Open Society and Its Enemies (Societatea deschisă şi duşmanii ei) în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu o altă carte a sa, The Poverty of Historicism (Mizeria istoricismului), ea face parte din efortul lui Popper de a identifica tradiţia intelectuală care a favorizat totalitarismul politic şi de a o critica radical.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Societatea deschisa si dusmanii ei. Vol I; Vraja lui Platon
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia a II-a
  • Pagini: 468
  • Format: 13X20
  • ISBN: 973-50-1036-4
  • ISBN-10: 973-50-1036-4
  • Colecție: Societatea civilă
  • Autor: Karl Raimund Popper

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact