Editura Humanitas
Sanda Nitescu, Steak de ton rosu sau fasole batuta?
Am intrat in cartea Sandei Nitescu ca-ntr-un restaurant original, placut si intim.
Am citit din ea asa cum se manca in timpuri mai destinse, in tihna, cu pofta si bucurie. Am auzit si o muzica discreta in carte, franturi de conversatie, rasete la o masa cu scriitori. Mi-a lasat un gust bun... In restaurantele Sandei Nitescu ai timp sa privesti in jur, sa visezi, sa evoci vechi carciumioare, sa dansezi, sa-ti amintesti cum iti gatea mama in copilarie, sa asculti povesti despre oameni si mancaruri. Esti in cautarea gustului vietii, a atmosferei, a aromelor Bucurestiului gastronomic. Nu e de mirare ca ghidul devine literatura. Un fel de viata boema se contureaza pe neobservate, din miscari rapide, in paginile imbietoare.
Daca stati asta-seara acasa, cititi acest ghid ca pe o nuvela despre misterele locurilor de desfatare culinara din capitala, cu personaje clienti si chelneri. Daca iesiti sa mancati in oras, folositi-l ca pe o sursa de inspiratie de mare incredere. Orice varianta ati alege, sunteti scutiti de dezamagiri: si daca optati pentru literatura, deoarece paginile Sandei Nitescu (ti se topesc in gura), si daca optati pentru o cina in oras deoarece veti sti unde sa mergeti ca sa va cada bine (ca sa nu va cada greu) mancarea, decorul si pretul. in ambele cazuri, cea mai potrivita urare pe care v-o pot face este Pofta buna!
Ioana Parvulescu
Despre Sanda Nitescu
Sanda Nitescu a studiat artele plastice la Institutul N. Grigorescu din Bucuresti, promotia 1959, fiind eleva lui Alexandru Ciucurencu si a lui Ionel Jianu. In 1966 cere azil politic in Franta si se stabileste la Paris. Aici picteaza, expune, devine angajata filialei pariziene a marii agentii japoneze de publicitate si comunicare Dentsu, unde va lucra aproape 25 de ani, iar in ultima vreme scrie. Este membra a AFPGT, Association francaise de la Presse gastronomique et touristique. In 2002 e decorata cu ordinul Chevalier des Arts et des Lettres pentru serviciile aduse muzeelor nationale franceze in timpul activitatii la agentia Dentsu. A publicat Un fir de marar si cerul albastru traducere din franceza si prefata de Irina Mavrodin, desene de Horia Bernea (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1998), aparuta ulterior in versiune franceza (Un brin d'aneth et le ciel bleu, L'Harmattan, Paris, 2000) si Cafe, in traducerea si cu desenele autoarei (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2002). Cafe a fost nominalizata la premiul ASPRO pe 2002 pentru proza scurta.
Alte Detalii
- Categorie: carte
- Titlu: Steak de ton rosu sau fasole batuta?
- An apariție: 2004
- Ediție: editia I
- Pagini: 168
- Format: 11x18 cm
- ISBN: 973-50-0704-5
- ISBN-10: 973-50-0704-5
- Colecție: Humanitas practic
- Domeniu: carte practică
- Autor: Sanda Nitescu