Închide Close
Stufat ori estouffade?

Editura Humanitas

Vlad Macri, Stufat ori estouffade?

sau Exista bucatarie romaneasca?

Din categoriile gastronomie

În colecția în afara colecţiilor

Are poporul roman vreo reteta culinara proprie? Multi ar fi tentati sa raspunda ca i-ar apartine cea a mamaligii ori a micilor. Prima, cel putin, ne-a adus si o porecla... Dar oare telemeaua nu este telemes-ul grecesc, ajuns la noi pe filiera turco-bulgara? Sarmalele nu s-or trage cumva de pe malurile Mediteranei? Iar celebrele remedii ale mahmurelii, ciorba de burta si cea de potroace, oare ce origini au? Pornind de la doua atitudini radical diferite adoptate in privinta bucatariei romanesti, cea a lui Pastorel Teodoreanu si cea a lui Radu Anton Roman, autorul il calauzeste pe cititor pe un inedit itinerar al istoriei gastronomice. Traseul multor retete este mai intortocheat decat acela al... cascavalului, plecat din Italia catre Romania via Turcia, dar calatoria gastronomica ofera numeroase surprize savuroase: e interesant de aflat cum era pregatita la Curtea imperiala a Chinei o "rata a la Beijing" sau la ce "trucaje" isi supune Ferran Adria, renumitul bucatar spaniol, ingredientele pentru obtinerea produsului final. Si la fel de interesant este sa descoperi, la sfarsitul volumului, 25 de retete autohtone prezentate in forma lor originala, pur... straina.ilustratii deSilviu-Georgel Turculet
Despre Vlad Macri

VLAD MACRI (n. 1965) nu a fost niciodată un tip mâncăcios şi, până pe la vârsta de 20 de ani, nu s-a arătat deloc interesat de arta culinară. Dar totul s-a schimbat în anii ’80 ai secolului trecut, atunci când Ceauşescu a impus „alimentaţia ştiinţifică“, adică penuria alimentară naţională. Cu un apetit cam plăpând, Vlad a fost nevoit să găsească mijloace pentru a-şi stimula pofta de mâncare, grav afectată de farfuria banală şi săracă a acelor ani. Şi astfel s-a apucat de citit cărţi de bucate. Ca să poată ingurgita sarmalele de la magazinele Gospodina (cu extrem de puţină carne şi păsat în loc de orez), citea despre cum se prepară un muşchi de vită cu sparan­ghel; în faţa unei supe din zeamă de gheare de găină, devora reţeta raţei cu portocale… Din această plăcere masochistă s-a născut, în timp, o adevărată pasiune pentru arta culinară. În anul 2008, sătul de citit gastronomie, a publicat la Editura Humanitas Stufat ori estouffade? sau Există bucătărie românească?, stârnind destule polemici: cei convinşi de originalitatea absolută a preparatelor româneşti s-au simţit lezaţi de un demers pe care îl considerau cam globalist şi demitizant. Aşa că Vlad Macri s-a retras în bucătărie şi s-a apucat de gătit. Fiind absolvent al Facultăţii de Limbi Străine, a devenit chiar specialist în prepararea limbii de vită. Şi a aşteptat 15 ani până să mai publice o carte.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Stufat ori estouffade?
  • Subtitlu: sau Exista bucatarie romaneasca?
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 164
  • Format: 16x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1909-9
  • ISBN-10: 978-973-50-1909-9
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: gastronomie
  • Autor: Vlad Macri

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact