Închide Close
Sub semnul departarii

Editura Humanitas

Sanda Stolojan, Sub semnul departarii

În colecția în afara colecţiilor

Aceasta carte este un "la revedere", "pe curand" pe care o prietena il adreseaza unui vechi prieten mort de mult, dar pe care se pregateste sa-l reintalneasca... Sanda Stolojan stia ca este condamnata cand a luat hotararea sa publice, cu ultimele forte, corespondenta ei cu Noica. (...) Cititorul va putea astfel sa descopere unul dintre cele mai curioase cupluri epistolare din trecutul romanesc: e vorba de corespondenta dintre un barbat si o femeie legati printr-un sentiment de amitie amoureuse. (Matei Cazacu)

...Sortita sa ramana sub semnul departarii, cum spui tu atat de frumos, dar si de melancolic pentru mine, prietenia noastra mi-a ingaduit sa nu raspund indata la randurile tale, miscatoare la culme, din decembrie. Nu m-a surprins ca am fost in rezonanta in noiembrie, ca in atatea alte dati, insa nu-mi fac iluzii, in momentul de fata cer tot mai putin de la viata, si tot mai mult. Mai putinul meu tine de renuntarea la "ceilalti" si de resemnarea la gandul ca nu pot regasi nici macar o prezenta ca a ta. Dar mai multul meu tine de nadejdea ca as putea obtine, in ceasul acesta tarziu, un astfel de gand, incat sa pot trimite... catre fiinte ca tine - si catre un cititor care nu s-a nascut inca. Fie ca ma vei citi ori nu, fie ca vei vibra ori nu, eu te-am ales. (Constantin Noica, scrisoare catre Sanda Stolojan)

Despre Sanda Stolojan

Nepoata a scriitorului Duiliu Zamfirescu, Sanda Stolojan s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de diplomati. Licentiata in litere a Universitatii din Bucuresti, in 1962 s-a stabilit in Franta ca refugiat politic. A fost interpreta oficiala in relatiile cu Romania a presedintilor Frantei, de la Charles de Gaulle la Francois Mitterand. Fondatoare a revistei literare Les Cahiers de l'Est, consacrata in special scriitorilor din Rasaritul Europei, cenzurati in tarile lor din motive politice. Intre 1984 si 1991, Sanda Stolojan a fost presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, cu sediul la Paris. In 1989 a fost distinsa de American Romanian Academy cu Diploma de Onoare pentru activitatea sa inchinata apararii drepturilor omului. In exil, Sanda Stolojan a publicat poezie si proza in reviste romanesti din Occident: Limite, Ethos, Fiinta romaneasca, Revista scriitorilor romani. A scris de asemenea cronici literare si eseuri in Journal de Geneve, Esprit, Cahiers de L'Est, Le Monde, L'Alternative, Lettre Internationale, ARA Journal etc. Poezii in franceza publicate in revistele: Revue de Belles-lettres (Geneva), Creation si Polyphonies (Paris). Volume de versuri aparute la Editions Rougerie: Dans les Brisures (1982), Sur les abimes verts (1985), Bruine de nulle part (1993). Volum de amintiri: Avec de Gaulle en Roumanie (Editions de l'Herne, 1991). In 1996 ii apare, la Editura Humanitas, volumul Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian. In limba engleza a publicat o monografie Duiliu Zamfirescu in colectia Twaine World Authors (Boston, 1980). A tradus in franceza Lacrimi si sfinti de Emil Cioran (Des larmes et des saints, Editions de l'Herne, 1986) si poezii de Lucian Blaga cuprinse in antologia L'etoile la plus triste (Editions de la Difference, 1992).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sub semnul departarii
  • An apariție: 2006
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 184
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1126-3
  • ISBN-10: 973-50-1126-3
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Sanda Stolojan

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact