Închide Close
Teatru IX

Editura Humanitas

Eugène Ionesco, Teatru IX

Exercitii de conversatie / Jocul de-a macelul

Din categoriile dramaturgie, artă & spectacol

În colecția Seria Ionesco/teatru

\"Se poate spune ca totul e didactic, ca totul e social, chiar si asocialul, caci nimic din ce e omenesc nu se afla in afara societatii. Cu toate acestea, exista postasi, politisti, infanteristi, profesori si poeti. Profesorul este, prin functia sa, esentialmente didactic. Daca ati vrea sa faceti din poet un profesor, el n-ar mai fi poet, ar fi profesor. Daca exista poetul, daca exista poezia, inseamna fara indoiala ca poetul e altceva decat profesor si ca ceea ce face el este altceva decat o lectie. Jocul de-a macelul a fost atacata pentru ca nu vorbeam de prioritatea politicii, ci de prioritatea mortii, a destinului ineluctabil. A vorbi despre moarte inseamna sa impiedici revolutia sa aiba loc. Politica, organizarea sociala fac parte dintre grijile noastre si ne fac sa uitam singura problema autentica, aceea a semnificatiei existentei noastre. Semnificatia existentei nostre este ca traim in uimire si ca suntem facuti pentru moarte. Cel care pune, care traieste aceasta problema se regaseste in metafizica, unde spune: de ce exista ceva, mai degraba decat nimic?\" (Eugene Ionesco)traducere si note deVlad Russo si Vlad Zografi
Despre Eugène Ionesco

EUGÈNE IONESCO (1909-1994) s-a născut la Slatina, şi-a petrecut copilăria în Franţa, pentru a reveni în 1924 în România, unde a urmat studiile liceale şi universitare. Debutează cu poezii în revista Bilete de papagal. Volumul de critică literară Nu (1934), premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu, contrariază prin ludicul şi nonşalanţa cu care tratează valorile bine stabilite ale literaturii române. În 1938 pleacă la Paris ca bursier. După război, se impune în teatrul de avangardă francez şi e recunoscut apoi în lumea întreagă drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX.

SCRIERI ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Elegii pentru fiinţe mici (versuri, 1931), Nu (critică literară, 1934), Englezeşte fără profesor (piesă de teatru, 1943), Război cu toată lumea (publicistică, 1992).

SCRIERI ÎN LIMBA FRANCEZĂ: TEATRU: La Cantatrice chauve, La Leçon, Les Salutations, Jacques ou la Soumission, L'Avenir est dans les oeufs, Les Chaises, Le Maître, Le Salon de l'automobile, Victimes du devoir, La Jeune Fille à marier, Amédée ou Comment s'en débarrasser, Le Nouveau Locataire, Scène à quatre, Le Tableau, L'Impromptu de l'Alma, Tueur sans gages, Rhinocéros, Délire à deux, Le Piéton de l'air, Le roi se meurt, La Soif et la Faim, La Lacune, Exercices de conversation et de diction françaises pour étudiants Américains, Jeux de massacre, Macbett, Ce formidable bordel! , L'Homme aux valises, Voyages chez les morts, La Nièce-Épouse, Le Vicomte, Le Rhume onirique, Les connaissez-vouz? , Maximilien Kolbe. PROZĂ: La Photo du Colonel (nuvele, 1962), Le Solitaire (roman, 1973). ESEURI ŞI MEMORIALISTICĂ: Notes et contre-notes (1962), Journal en miettes (1967), Présent passé, passé présent (1968), Antidotes (1977), Un homme en question (1979), Entre la vie et le rêve. Entretiens avec Claude Bonnefoy (1987), Une quête intermittente (1987). VOLUME DE DESENE: Découvertes (1969), Le Noir et le Blanc (1981).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Teatru IX
  • Subtitlu: Exercitii de conversatie / Jocul de-a macelul
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 184
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-0559-7
  • ISBN-10: 978-973-50-0559-7
  • Colecție: Seria Ionesco/teatru
  • Domeniu: dramaturgie, artă & spectacol
  • Autor: Eugène Ionesco

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact