Închide Close

Editura Humanitas

Thomas Metzinger, Tunelul Eului

Știința minții și mitul sinelui

Din categoriile ştiinţă, filozofie

În colecția Paşi peste graniţe

Vechiul îndemn al filozofiei, „cunoaște-te pe tine însuți“, pare să nu mai aibă sens acum, când neuroștiința vine să ne spună că noi, oamenii, nu avem propriu-zis un „sine“. Ea ne demonstrează elocvent, prin experimente făcute asupra creierului, că suntem, fiecare dintre noi, un mănunchi de fenomene psihice și neuronale, înălțat pe sol fiziologic. Suntem, pe scurt spus, un „ceva“ care se crede „cineva“. În numele onestității intelectuale, care ne-ar obliga să recunoaștem toate acestea, Thomas Metzinger scrie o carte pasionantă, care ne înfățișează nu doar noile descoperiri din știința creierului, dar reușește totodată să retrezească în noi întrebarea fundamentală: cine suntem?

„Suntem Mașini-Eu, sisteme naturale de procesare a informației, apărute în procesul de evoluție biologică de pe această planetă. Eul este o unealtă – una care a evoluat pentru a controla și a prezice comportamentul propriu și înțelegerea comportamentului altora. Fiecare dintre noi își trăiește viața conștientă în propriul Tunel al Eului, nu în direct contact cu realitatea exterioară, ci posedând o perspectivă lăuntrică, de persoana întâi.“ (Thomas METZINGER)

Despre Thomas Metzinger

Thomas METZINGER (născut în 1958, la Frankfurt pe Main) este profesor de filozofie teoretică la Universitatea din Mainz, unde ţine cursuri de teoria ştiinţei, centrate pe neuroştiinţă şi neuroetică. A studiat filozofie, etnologie şi teologie la Universitatea din Frankfurt. În anul 1985 a obţinut titlul de doctor, cu o teză asupra relaţiei dintre suflet şi corp. A fost abilitat ca profesor în 1992, la Universitatea din Gießen. Este membru fondator al Asociaţiei pentru Studiul Ştiinţific al Conştiinţei, făcând parte din comitetul ei director între anii 1995 şi 2008. În perioada 2005–2007 a fost preşedinte al Societăţii Germane de Ştiinţă a Cogniţiei. S-a remarcat, printre filozofii contemporani, prin încercarea de a aduce filozofia în strânsă interacţiune cu cercetarea din ştiinţele neuronale.Cărţi: Neuere Beiträge zur Diskussion des Leib-Seele-Problems, Peter Lang, Frankfurt am Main, 1985; Subjekt und Selbstmodell. Die Perspektivität phänomenalen Bewußtseins vor dem Hintergrund einer naturalistischen Theorie mentaler Repräsentation, mentis, Paderborn, 1993; Being No One. The Self-Model Theory of Subjectivity, MIT Press, Cambridge, MA., 2003; The Ego Tunnel. The Science of the Mind and the Myth of the Self, Basic Books, New York (2009, ediţia germană a apărut în acelaşi an cu titlul Der Ego-Tunnel. Eine neue Philosophie des Selbst: Von der Hirnforschung zur Bewusstseinsethik).

Recenzii

„Această carte strălucită este o lectură obligatorie pentru oricine se interesează de neuroștiință.“ (Luc Steels, Laboratorul pentru inteligență artificială, Universitatea din Bruxelles, Laboratorul de informatică Sony, Paris)

„O carte care se citește cu mare ușurință și care atinge o problemă profundă: cine suntem?“ (Marc Jeannerod, Institutul de Științe Cognitive, Universitatea din Lyon)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Tunelul Eului
  • Subtitlu: Știința minții și mitul sinelui
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Pagini: 328
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4847-1
  • Colecție: Paşi peste graniţe
  • Domeniu: ştiinţă, filozofie
  • Autor: Thomas Metzinger
  • Traducere: Cristina Jinga

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact