Închide Close
Turnul de apa

Editura Humanitas

Nicolae Strambeanu, Turnul de apa

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

O sa vi se para, citind aceasta carte, ca ati alunecat in timp, in scena bataliei din Scrisoarea III, momentul cand "urla campul si de tropot si de strigat de bataie". Numai locul e schimbat, pentru ca istoria se leaga prin toate firele ei de un punct strategic de la intrarea in Civitas Themesiensis: turnul de apa. Cuvintele sunt ale lui Antonio Represa, un spaniol mercenar, nimerit prin partile noastre. Stilul povestilor lui de lupta si dragoste este soldatesc, adica buruienos, colorat, brutal, captivant. Adevarul istoric e inghitit de istoriile picaresti. Observatia criticului: Eroul este nascut in La Mancha. Ramane de vazut daca seamana cu Don Quijote, cu Sancho sau daca, sub furtunile istoriei noastre, toti sunt o apa si-un pamant. Si Licentiatul, interlocutorul si prietenul lui Represa, pare sa aiba o legatura cu Cervantes.

Despre Nicolae Strambeanu
S-a nascut in 1956 la Timisoara. A lucrat ani de zile sub acoperire. Lumea stia despre el ca face munca de cercetare intr-un domeniu tehnic, cand de fapt, pe ascuns, urzea departe de ochii tuturor itele unui roman luxuriant ca o padure tropicala. A venit insa, iata, momentul deconspirarii. Romanul cu pricina marcheaza un debut cu percutie sonora – borna a unui drum pe care autorul a pornit deja cu pasi dezinvolti si egali. Evanghelia dupa Arana este biletul de intrare intr-o lume incarcata de arome grele, de culori vii si de intamplari care-ti accelereaza respiratia. Un zaiafet cu mancaruri alese si menestreli aplecati pe strunele chitarelor. Nicolae Strambeanu este ghidul care ne prinde zdravan de mana si ne coboara in pivnitele altor secole. Mergem alaturi de el, ne infioram, radem, facem ochii mari si avem grija sa nu ne scape nici o perla din colier. Tonurile sunt cand blande ca soapta de amor, cand tari ca bucata de cremene. Arhaice sau desprinse din argou, cuvintele scapara, iar replicile urca pe spirala neprevazutului. Suflul picaresc e prezent din prima pana in ultima pagina. Ne trezim prizonieri intr-un labirint epic din care iesim doar cerand ajutorul calauzei. Iar calauza ne priveste cu un suras afabil, concesiv, in timp ce mestereste mai departe la panza de paianjen pe care a inceput-o o data cu primul rand al cartii. Caci, sa nu uitam, „arana“ inseamna paianjen.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Turnul de apa
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-1966-2
  • ISBN-10: 978-973-50-1966-2
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Nicolae Strambeanu
  • Grafica: Ionut Brostianu
  • Redactare: Alice Ene

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact