Închide Close

Editura Humanitas

Heimito von Doderer, Ultima aventura

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Totul e incarcat de vraja si de simbol in calatoria pe care o fac - asemenea eroilor de roman cavaleresc - un nobil barbat aflat in amurgul vietii si tanarul sau scutier. O splendida calatorie initiatica printr-o padure plina de primejdii. Intalnirea cu balaurul nu e ultima aventura, mana domnitei nu e ultima ispita, iar dragostea nu e ultima incercare. O nuvela scrisa intr-un stil desavarsit, cu cativa stropi de umor si valuri de poezie. Codul criticului: drumul prin padurea obscura - labirintul vietii; balaurul - priejdiile de pe drum, pe care nu neaparat prin vitejie le dobori; cavalerul - barbatul matur, maestrul; scutierul - tanarul, discipolul, indragostitul; domnita - capcana; parfumul - frumosul efemer; cantecul menestrelului - arta.

Despre Heimito von Doderer

Scriitorul vienez HEIMITO VON DODERER (5 sept. 1896 - 23 dec. 1966) îsi schita romanele-fluviu pe o masa de desen, reglându-si „ritmul" narativ dupa orare stricte. Numele lui e asociat adesea cu al celor mai cunoscuti romancieri austrieci de ampla respiratie, Robert Musil si Hermann Broch, de altfel colegi de generatie. Asemenea lui Tonio Kröger, eroul thomasmannian, Heimito von Doderer are, onomastic, doua rezonante opuse: un accent latin (într-o calatorie în Spania, mama lui descopera prenumele Jaime,mai precis Jaimito) si unul tipic german. Cu ascendenta în marea burghezie si nobilime - familia lui este dintre cele mai bogate -, Doderer creste în atmosfera Imperiului Chesaro-Craiesc. Ia parte la Primul Razboi Mondial, e tinut prizonier de razboi într-un lagar de ofiteri din Siberia. Dupa eliberare, studiaza istorie si psihologie la Viena si publica un volum de poezie si un roman, ambele fara ecou. În acesti ani bisexualitatea lui e deja bine definita (desi se casatoreste în doua rânduri). În 1933, influentat de un prieten, adera la ideologia nazista, pe care o dezavueaza dupa câtiva ani. În 1940 e înrolat în aviatia militara, mutat în Franta, iar în 1942 pe frontul rusesc. În 1945 este luat prizonier în Norvegia. Eliberat în 1946, se întoarce la Viena, unde, o perioada, are interdictie de a publica, din motive politice. Reabilitarea si succesul la public survin în 1951, odata cu aparitia romanului Die Strudlhofstiege. Nuvela Das letzte Abenteuer (Ultima aventura) a aparut în 1953.

SCRIERI PRINCIPALE:Proza: Die Bresche (Spartura; 1924), Ein Mord, den jeder begeht (Crima pe care o savârseste oricine; 1938), Die Strudlhofstiege oder Melzer und die Tiefe der Jahre (Scara Strudlhof sau Melzer si adâncurile anilor; 1951), Die Dämonen. Nach der Chronik des Sektionsrates Geyrenhoff (Demonii. Dupa cronica lui Geyrenhoff, consilier de sectie; 1956), Die Merowinger oder Die totale Familie (Merovingienii sau Familia totala; 1962) etc.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ultima aventura
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 112
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-2064-4
  • ISBN-10: 978-973-50-2064-4
  • Preț: 17 lei
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Heimito von Doderer
  • Grafica: Angela Rotaru
  • Redactare: Andrei Anastasescu
  • Traducere: Mariana Bărbulescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact