Închide Close

Editura Humanitas

Paul Lendvai, Ungurii

Timp de un mileniu învingãtori în înfrângeri

Din categoriile lucrări de referinţă, istorie

În colecția Istorie

Abordând cu exemplară obiectivitate istoria Ungariei, cu luminile şi umbrele ei, Lendvai analizează şi interpretează cu maturitate, luciditate şi spirit critic toate reperele – controversate şi paradoxale – ale acesteia: apariţia ungurilor „barbari“ în Europa secolului al IX-lea, regatul apostolic al Árpádienilor, dezastrul mongol din 1241, epoca eroică a Huniazilor, catastrofa de la Mohács, bilanţul funest al stăpânirii turceşti, Ungaria în umbra monarhiei habsburgice, lupta pentru libertate din veacurile al XVI-leaXIX-lea, dualismul austro-ungar, Trianon, 1956... Cum se explică răsunetul european al unei culturi ce a stat dintotdeauna sub semnul „singurătăţii excepţionale“ a limbii fino-ugrice care a plămădit-o? Ce înseamnă, în fond, spiritul maghiar?

„Paul Lendvai nu se mărgineşte să prezinte faptele istorice şi să le explice, ci reuşeşte să ne spună o poveste... O privire sintetică asupra istoriei ungurilor, o superbă antologie de crochiuri biografice şi o descriere a spiritului unui popor.“ (Neue Zűrcher Zeitung)

„O lucrare de neocolit, la cel mai înalt nivel istoriografic şi, în acelaşi timp, o lectură captivantă... Această poveste a celor o mie de ani de istorie a ungurilor în Europa este cât se poate de limpede şi de onestă.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Despre Paul Lendvai

PAUL LENDVAI s-a născut la Budapesta pe data de 24 august 1929. A părăsit Ungaria natală după Revoluţia din 1956 şi a devenit unul dintre ziariştii şi scriitorii politici de vârf ai Europei. Corespondent la Financial Times timp de 22 de ani, Paul Lendvai a scris zece cărţi despre istoria central şi est-europeană, publicate în engleză şi germană, franceză şi maghiară. I s-au decernat premii prestigioase. Între 1982 şi 1987, a fost redactor-şef pentru Europa Centrală şi de Est la postul de televiziune ORF, iar între 1987 şi 1998, director la Radio Austria International. Actualmente, este coeditor şi redactor-şef al revistei Europäische Rundschau.

Principalele scrieri: Der rote Balkan (cu un capitol despre România), 1969; Antisemitismus ohne Juden – Entwicklungen und Tendenzen in Osteuropa (cu un capitol despre România), 1972; Der Medienkrieg, 1981; Auf schwarzen Listen. Erlebnisse eines Mitteleuropäers, 1996. Die Ungarn, apărută în 1999, a cunoscut patru ediţii, fiind publicată deja în traducere maghiară, cehă şi engleză.

 

Recenzii

„Numai autorii cu adevărat erudiţi şi de mare anvergură intelectuală se pot încumeta să scrie istoria unui popor. Acestor calităţi Paul Lendvai le adaugă un farmec aparte al scriiturii şi o doză de cinism sănătos.“ (Times Literary Supplement)

„Paul Lendvai nu se mărgineşte să prezinte faptele istorice şi să le explice, ci reuşeşte să ne spună o poveste... O privire sintetică asupra istoriei ungurilor, o superbă antologie de crochiuri biografice şi o descriere subtilă a spiritului unui popor.“ (Neue Zürcher Zeitung)

„O lucrare de referinţă, bazată pe o documentare impecabilă şi construită cu măiestrie, care se citeşte ca un roman istoric.“ (Die Presse)

„Cartea lui Lendvai – acest neobosit observator al Europei de Est – este o construcţie magistrală în care faptele istorice se împletesc cu judecăţile politice şi cu anecdotele culturale.“ (Der Spiegel)

„O lectură foarte agreabilă... Cartea lui Lendvai este de departe cea mai bună istorie sintetică a Ungariei. Galeria figurilor ieşite din comun – în bine sau în rău – pe care o descoperim în istoria acestei mici naţiuni este uimitoare.“ (Washington Times)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ungurii
  • Subtitlu: Timp de un mileniu învingãtori în înfrângeri
  • An apariție: 2013
  • Ediție: a III-a
  • Pagini: 572
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3963-9
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: lucrări de referinţă, istorie
  • Autor: Paul Lendvai
  • Traducere: Maria Nastasia, Ion Nastasia

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact