Închide Close
Vara transfugului

Editura Humanitas

Nicolae Corbeanu, Vara transfugului

Din categoriile literatură, istorie

În colecția Procesul comunismului

In urma cu cativa ani, in cartea Amintirile unui las, publicata la Editura Albatros, Nicolae Corbeanu isi povestea viata in Romania comunista, pana in momentul gravei si crucialei hotarari de a emigra. Viata nu era una neobisnuita: absolvent de filologie, repartizat profesor, redactor la o publicatie culturala de provincie. Nici macar pataniile care o transforma intr-o existenta suficient de dramatica si de problematizanta pentru ca sa declanseze resortul marturisirii, nu sunt neobisnuite: ca multi altii, probabil, eroul narator este ademenit si pana la urma pacalit de Securitate sa colaboreze. Neobisnuite sunt luciditatea si chiar cruzimea, lipsa de iluzii si franchetea unei scriituri autoscopice, introspective, realizate cu un deosebit talent literar. In Vara transfugului, memorialistul traitor in Germania continua relatarea sub alta forma, naratiunea se fictionalizeaza pe alocuri, luand aspectul unui roman cu cheie. Lumea emigratiei, cercurile intelectuale romanesti din exil, figuri de la posturile de radio care emiteau pentru Romania, intrigi, portrete, sarcasme, aveau nevoie de aceasta protectie a naratiunii cu cheie, ceea ce nu inseamna ca valoarea memorialistica a cartii este in vreun fel stirbita. Conditia transfugului este privita aici cu aceeasi luciditate si lipsa de iluzii si redata cu acelasi talent literar.
Despre Nicolae Corbeanu
S-a nascut in 1935 la Arad. A absolvit Facultatea de filologie a Universitatii din Bucuresti, sectia de limba si literatura romana. Implicat, dupa revolta pentru libertate din Ungaria, in agitatiile studentesti din toamna anului 1956, este exclus din UTC, fapt ce va marca intreaga lui evolutie ulterioara. Lucreaza ca profesor de limba romana (1957–1966), apoi ca asistent si lector de literatura romana la Universitatea din Timisoara (1966–1973). In paralel isi desfasoara activitatea publicistica, inceputa practic in ultimul an de studii, cu cronici si recenzii literare, teatrale si cinematografice, precum si studii literare aparute în Gazeta literara, Contemporanul, Scrisul banatean, apoi Orizont (Timisoara), Flacara rosie (Arad), Drapelul rosu (Timisoara), Analele Universitatii din Timisoara. In 1973 se stabileste în RFG. Intre anii 1975 si 2000 este redactor al postului de radio Deutsche Welle. In paralel, lucreaza ca traducator de limba romana pentru Guvernul federal german, pentru Bundestag si pentru alte institutii centrale din RFG, ca si pentru diverse edituri germane. Dupa 1989 isi face din nou simtita prezenta in publicistica din Romania, intre altele in calitate de colaborator permanent al revistelor Orizont (Timisoara) si Harababura (Bucuresti). Este membru al Asociatiei Jurnalistilor Europeni. Volume originale: Amintirile unui las, Editura Albatros, Bucuresti, 1998 Letopisetul unui european temperat, in curs de aparitie la editura Albatros
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Vara transfugului
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 384
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0337-6
  • ISBN-10: 973-50-0337-6
  • Colecție: Procesul comunismului
  • Domeniu: literatură, istorie
  • Autor: Nicolae Corbeanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact