Închide Close
Victor Brauner

Editura Humanitas

Mihaela Petrov, Victor Brauner

Cuvântul scris şi opera plastică, 1934–1965

Din categoriile eseistică

În colecția în afara colecţiilor

„În vreme ce o serie de personalităţi române, prin opera lor, au ajuns să fie apreciate pe plan internaţional – mă gândesc la Enescu, Brâncuşi, Ionescu, Cioran, Mircea Eliade –, opera lui Victor Brauner nu este încă suficient cunoscută şi preţuită aşa cum ar merita. De aceea, mă bucură mult faptul că Mihaela Petrov a ales ca temă a cercetării şi interpretării sale această operă. Având la dispoziţie un mod de a pătrunde originile operei brauneriene care m-a impresionat, autoarea reuşeşte să facă accesibilă viziunea lui Brauner despre lume. Interpretările sale, rezultatul mai multor ani de muncă laborioasă, odată publicate, vor face ca importanţa lui Brauner să fie, în sfârşit, pusă în adevărata lumină. Nu ştiu pe nimeni, în cercul de prieteni, istorici de artă şi filozofi ai artei, care să fi pătruns în opera brauneriană aşa cum o face Mihaela Petrov.“ (Walter BIEMEL)

„Mihaela Petrov a ales un subiect extrem de ofertant, în care istoria artei, reconstrucţia arhivistică, biografia, simbolismul şi istoria culturii în general trebuiau mobilizate şi valorificate pentru definirea unui personaj pasionant, atât în planul creativităţii, cât şi în plan strict omenesc. Ampla deschidere tematică este, totodată, un avertisment asupra dificultăţilor pe care cercetătorul responsabil le are de depăşit pentru a-şi duce lucrarea până la capăt. Mihaela Petrov s-a achitat de această provocare cu tenacitate şi curaj. A avut şansa unor ani fertili petrecuţi în Germania şi Franţa, ceea ce i-a permis o familiarizare cu colecţiile de imagini şi documente alcătuind laolaltă corpus-ul braunerian. Vom avea astfel la îndemână un set de informaţii şi analize de natură să rotunjească în chip benefic portretul unui mare artist, a cărui înţelegere e încă departe de a fi epuizată.“ (Andrei PLEŞU)

„Pictura mea este autobiografică. Eu îmi povestesc viaţa. Viaţa mea este exemplară, pentru că este universală. Ea povesteşte, de asemenea, reveriile primitive în forma şi în timpul lor.“ (Victor BRAUNER, 1962)

Despre Mihaela Petrov

MIHAELA PETROV a absolvit Secţia de istoria şi teoria artei cu titlul de Master of Arts şi a încheiat în anul 2011 studiile doctorale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti cu teza Victor Brauner – cuvântul scris şi opera plastică. „Caiete şi carnete"(1934-1965) / Donaţia Jacqueline Victor-Brauner, manuscrise păstrate în arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul Georges Pompidou din Paris. Experienţa acumulată în decursul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen şi colaborarea ulterioară cu Samy Kinge, expert în opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea în arta modernă şi contemporană şi opţiunea pentru cercetarea operei brauneriene.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Victor Brauner
  • Subtitlu: Cuvântul scris şi opera plastică, 1934–1965
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 224
  • ISBN: 978-973-50-3622-5
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Mihaela Petrov

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact