Închide Close
Visul lui Einstein si alte eseuri

Editura Humanitas

Stephen Hawking, Visul lui Einstein si alte eseuri

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Dupa Albert Einstein, Stephen Hawking este fara îndoiala cel mai celebru fizician. In randul oamenilor de stiinta, celebritatea lui vine din contributia la studiul gaurilor negre, apoi din participarea sa la aventura cosmologica in care sunt propuse noi si noi modele ale cosmosului, in acord cu teoriile ce incearca sa descrie universul microscopic. Pentru publicul larg insa, Hawking a devenit celebru ca autorul celei mai bine vandute carti de popularizare a stiintei, Scurta istorie a timpului, si ca exemplu de tarie morala: de decenii Hawking e tintuit intr-un carucior cu rotile si tine legatura cu lumea printr-un calculator. Vocea lui e vocea calculatorului. Visul lui Einstein reuneste eseuri stiintifice destinate publicului larg si pagini autobiografice. Cartea se incheie cu un interviu din 1992 al carui punct de plecare e muzica: ce discuri ar lua Hawking cu el pe o insula pustie?... Nu numai fizica, dar si muzica il apropie pe Hawking de Einstein.

Despre Stephen Hawking

STEPHEN W. HAWKING s-a născut pe 8 ianuarie 1942, exact în ziua când se împlineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. După studii la Oxford şi un doctorat susţinut la Cambridge, Hawking devine titularul Catedrei de matematică de la Cambridge, catedră în fruntea căreia s-a aflat, cu trei secole în urmă, Isaac Newton. Împreună cu Roger Penrose a elaborat teoria asupra găurilor negre şi a demonstrat că, în conformitate cu relativitatea generală, spaţiul şi timpul trebuie să fi avut un început în marea explozie (Big Bang). În ciuda unei boli care l-a ţintuit în scaunul cu rotile, Hawking şi-a continuat cercetările, aflându-se în prima linie a fizicienilor care caută o teorie unificatoare ce ar explica întregul univers. Pe de altă parte, a publicat lucrări destinate publicului larg, în care a oferit o imagine intuitivă asupra cercetărilor de vârf din fizica fundamentală. Este, probabil, cel mai cunoscut fizician de la Einstein încoace. A încetat din viață pe 14 martie 2018. La Editura Humanitas au apărut: Scurtă istorie a timpului (1994); Visul lui Einstein şi alte eseuri (1997); Universul într-o coajă de nucă (2004); (împreună cu Leonard Mlodinow) O mai scurtă istorie a timpului (2007) şi Marele plan (2012); Teoria universală. Originea şi soarta universului (2014), Scurtă istorie a vieții mele (2015; împreună cu Lucy Hawking) George şi cheia secretă a universului (2009), George în căutare de comori prin Cosmos (2010), George şi Big Bangul (2012), George și codul indescifrabil (2016), George și luna albastră (2017), Descifrarea Universului (2020; împreună cu Lucy Hawking). Biografia sa este relatată şi în cartea lui Jane Hawking Dragostea are 11 dimensiuni: Viaţa mea cu Stephen Hawking (trad. rom. Humanitas, 2013). |  www.hawking.org.uk

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Visul lui Einstein si alte eseuri
  • An apariție: 2005
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 176
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1063-1
  • ISBN-10: 973-50-1063-1
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Stephen Hawking
  • Traducere: Stratan Gheorghe

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact