Închide Close
Ziaristi amenintati, ziaristi batuti

Editura Humanitas

Malin Bot, Ziaristi amenintati, ziaristi batuti

Din categoriile social

În colecția Ziariştii

Tinerii care se gandesc sa se apuce de profesia de ziarist ar face bine sa citeasca si aceasta carte. E o munca plina de pericole de tot felul, grea si stresanta – a treia ca factor intens de stres dupa cea de pilot si controlor de zbor. Libertatea de expresie si publicarea adevarului despre diverse subiecte mai delicate este vazuta de Malin Bot ca tot mai dificila in ultima vreme. Iar daca te opui, esti amenintat, apoi batut ca ziaristul Ino Ardelean si ai in fata spectrul sumbru al disparitiei misterioase si mortii suspecte a ziaristului Iosif Costinas. Cei care au puterea nu iubesc adevarul, nu suporta critica, nu vor sa inteleaga jurnalistul care isi face obiectiv meseria. Conducerile redactiilor sunt intre ciocan si nicovala. Au de ales intre respectarea adevarului si faliment sau intre compromis si supravietuirea financiara. Pana unde pot merge compromisurile? Care este granita dintre incercarea de supravietuire si prostituare? Cine trece dincolo? O analiza a situatiei actuale din presa timisoreana, cu accente similare valabile si in alte parti ale Romaniei, dar parca mai acute in orasul de unde a pornit Revolutia din decembrie 1989. Dramatismul vine din descrierea felului in care sunt controlate mijloacele de informare in masa din orasul de pe malurile Begai. Din descrierea metodelor prin care ziaristii incomozi pentru putere au fost redusi la tacere, cenzurati, concediati, iar cand toate acestea raman fara efect, folosirea de presiuni asupra familiei jurnalistului pentru a-l determina „din motive personale“ sa renunte la pozitia critica, urmate de batai ca ultima solutie. Povestirea cazurilor mai multor confrati vorbeste de la sine.

Despre Malin Bot
Malin Bot s-a nascut pe 26 august 1976, la Resita, unde a urmat cursurile unui liceu teoretic, dar la un profil indepartat de jurnalism: chimie-biologie. Primul contact cu presa a avut loc la varsta de 18 ani, cand s-a angajat reporter la postul local de televiziune, Terra Sat. A fost dragoste la prima vedere. Dupa un an intra in presa scrisa la ziarul Timpul din aceeasi localitate, in perioada de studentie, dupa 1996, a colaborat constant la Tele Universitatea Timisoara si ceva mai rar la Radio 11 Plus Resita si TVR Timisoara. In acelasi timp a dirijat activitatea revistei studentesti Tempo, editata de Universitatea Banatului, in 2000 obtine licenta la sectia de Jurnalistica a Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie din cadrul Universitatii de Vest. Se angajeaza director executiv la S.C. Timisoara S.A., societatea care edita atunci cotidianul Timisoara. Din anu 2001 este reporter la saptamanalul Focus Vest, iar din 2002 devine si redactor al cotidianului Ziua de Vest din Timisoara. Din 2003 este corespondent pentru Timisoara al revistei economice Capital, in toamna anului 2003 si prima jumatate a lui 2004 a colaborat din nou cu studioul teritorial Timisoara al Televiziunii Romane, ca redactor al unei emisiuni de ancheta-investigatii.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ziaristi amenintati, ziaristi batuti
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 172
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0851-3
  • ISBN-10: 973-50-0851-3
  • Colecție: Ziariştii
  • Domeniu: social
  • Autor: Malin Bot

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact