Închide Close
Zorba si catedrala. 59 de povestiri de la frontiera

Editura Humanitas

Marius Oprea, Zorba si catedrala. 59 de povestiri de la frontiera

În colecția în afara colecţiilor

Fisa de autor a lui Marius Oprea inseamna, in 2000, doar literatura: un volum de poezii, Solo de tamburina. Din 2002, istorie recenta: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente; Ziua care nu se uita (impreuna cu Stejarel Olaru); Securistii partidului (coordonator), in 2004, Mostenitorii Securitatii. Acum, in 2006, din nou literatura: 59 de povestiri de la frontiera. "Am scris aceasta carte cu gandul la scena finala din celebrul film Zorba Grecul; tot timpul mi-a rasunat in minte nu mai putin celebra melodie pe care britanicul ratacit prin Elada invata sa danseze. Cred, intr-adevar, ca oamenii ca Zorba, cu un suflet cat o catedrala, se nasc mai des la marginile lumii si ale istoriei, decat prin parti in care toate lucrurile sunt demult si perfect asezate. Tristetea, farmecul si dezordinea sint numai trei dintre semnele vii ale povestirilor de aici, din taramurile de frontiera. Lor li se adauga, dupa cum am gasit pana acum, mai multe; cam 59, cu totul". Marius Oprea
Despre Marius Oprea
Marius Oprea (n. 1964 la Targoviste) a studiat istoria la Universitatea din Bucuresti si este autorul unei teze de doc-torat cu tema R olul si evolutia Securitatii (1948-1964). In anii 1999-2000 a facut parte din echipa de consilieri a presedin-telui Emil Constantinescu. Lucreaza in prezent ca ziarist si ca cercetator la Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR). Tra-ieste impreuna cu familia la Brasov. A inceput prin a publica o istorie a vechilor carti romanesti (Plim-bare pe ulita Tipografiei, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1996) si un volum de poezie (Solo de tamburina, Ed. Paralela 45,2000), dar ulterior a decis sa renunte la preocuparile expri-mate in aceste carti pentru a se dedica studierii Securitatii. Articolele sale despre politia politica din Romania, publicate in presa, difuzate la postul de radio „Europa Libera“, incluse in culegeri de studii si publicatii academice, au fost urmate de volumul Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in docu-mente, 1949-1989 (Ed. Polirom, 2002), premiat de Asociatia Editorilor din Romania drept cea mai buna carte de istorie a anului. A publicat impreuna cu Stejarel Olaru Ziua care nu se uita (Ed. Polirom, 2002), un incitant volum de interviuri cu participantii la revolta anticomunista a brasovenilor din 15 noiembrie 1987, si a coordonat volumul Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica (Ed. Polirom, 2002), scris in colaborare cu colegii sai de la IRIR.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Zorba si catedrala. 59 de povestiri de la frontiera
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 196
  • Format: 13X20 cm.
  • ISBN: 973-50-1226-x
  • ISBN-10: 973-50-1226-x
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Marius Oprea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact