Închide Close

Editura Humanitas

Amir Alexander, Infinitezimal

Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Dorin Nistor și Dan Nicolae Popescu

 

La sfârșitul secolului XVI și începutul secolului XVII, Europa era framântată de conflicte violente nu doar în plan politic și social, dar și în aparent mult mai pașnicul domeniu al științelor matematice. Dacă pe câmpurile de luptă Reforma se confrunta cu Contrareforma, în matematică bătălia se dădea între partizanii infinitezimalelor – readuse acum la viață, după ce puseseră grele probleme anticilor – și matematicienii tradiționaliști, fideli modelului geometriei euclidiene. Ni se pare azi greu de închipuit cât de subversivă a fost ideea de infinit mic și ce miză politică, religioasă și culturală a avut susținerea ei. Preocupat de raporturile dintre matematică, istorie și cultură, Amir Alexander ne spune în Infinitezimal povestea impunerii noțiunii de infinit mic la începuturile lumii moderne, subliniind consecințele ei pe termen lung. Eroii cărții sunt oameni de știință (Galilei, Torricelli, Wallis, Newton), filozofi (Hobbes, Locke), clerici și conducători politici – cu toții prinși într-o luptă care, în ultimă instanță, demonstrează forța de iradiere a ideilor din matematică.

 

„Este continuumul alcătuit din infinitezimale? – cu greu ne putem închipui ce pasiuni a stârnit această întrebare ciudată. Dar în secolul XVII, în toiul bătăliei, combatanții din ambele tabere credeau că răspunsul putea modela toate aspectele vieții în lumea modernă care se năștea. Și au avut dreptate: când vacarmul bătăliei s-a stins, apărătorii infinitezimalelor învinseseră. Iar de atunci lumea s-a schimbat ireversibil.“ (AMIR ALEXANDER)

Despre Amir Alexander

AMIR ALEXANDER (născut în 1963) este un istoric american care studiază raporturile dintre matematică, societate şi cultură. Predă istoria la Universitatea din California, Los Angeles. A mai publicat Geometrical Landscapes: The Voyages of Discovery and the Transformation of Mathematical Practice (2002) şi Duel at Dawn: Heroes, Martyrs, and the Rise of Modern Mathematics (2010).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Infinitezimal
  • Subtitlu: Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă
  • An apariție: 2017
  • Ediție: I
  • Pagini: 352
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5764-0
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Amir Alexander

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact