Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Yiyun Li, Cartea gâștei

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Justina Bandol

 

Yiyun Li este una dintre vocile romanești de prim rang ale literaturii americane. Romanul ei Cartea gâștei a fost distins, în 2023, cu PEN/Faulkner Award for Fiction și nominalizat, în același an, la Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. New York Times Book Review a desemnat-o „Alegerea editorilor“, iar Time, „Cea mai bună carte de ficțiune a anului 2022“. Tot în 2022 a fost inclus pe listele celor mai bune cărți ale anului de către The New Yorker, NPR, Slate, Los Angeles Times, The Guardian, Los Angeles Review of Books, Financial Times, San Francisco Chronicle, LitHub, Buzzfeed.

 

Un Saint-Rémy răscolit de război dă la iveală o prietenie remarcabilă între două tinere fete: Fabienne și Agnès, două jumătăți ale aceleiași portocale. Împreună pun la cale păcăleala secolului în lumea literară, o aventură care va separa cele două destine printr-un salt spectaculos în mijlocul faimei, mai întâi la Paris, apoi într-un pension englezesc. Morala lui Yiyun Li din acest roman este tulburătoare, iar construcția universului în care ne invită, magistrală.

Despre Yiyun Li

YIYUN LI s-a născut în 1972 la Beijing, în China. După absolvirea Universității Peking, a emigrat în 1996 în Statele Unite unde locuiește și în prezent. În 2005 se specializează în scrierea creativă de ficțiune și nonficțiune în cadrul Universității Iowa. Din 2017 predă scrierea creativă la Universitatea Princeton. Povestirile și romanele sale au fost distinse cu premii importante precum PEN/Hemingway Award și Guardian First Book Award pentru A Thousand Years of Good Prayers (2006) și PEN/Jean Stein Book Award 2020 pentru Where Reasons End (2020). A scris, de asemenea, Must I Go (2021), Kinder Than Solitude (2015), The Vagrants (2010), Gold Boy, Emerald Girl (2011) și volumul de memorii Dear Friend, from My Life I Write to You in Your Life (2018). În 2022 publică romanul Cartea gâștei (The Book of Goose, Macmillan), distins cu PEN/Faulkner Award for Fiction în următorul an.

Recenzii

„Cel mai dinamic dintre romanele lui Li, Cartea gâștei e o fabulă existențială, iluminând motivele încâlcite care ne fac să scriem povești.“ — New York Times

 

„O istorie a prieteniei dintre două femei, demnă de scrierile Elenei Ferrante.“ — Financial Times

 

„Li povestește din propria experiență, răsturnând ideea potrivit căreia scriitoarea ar fi limitată de identitatea sa, că identitatea e, în același timp, proprietate personală și teritoriu care trebuie apărat. Ea insistă asupra propriei perspective de neclasificat, încălcând regulile într-o manieră ingenioasă și tenace.“  — The New York Times Magazine

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cartea gâștei
 • An apariție: 2024
 • Ediție: I
 • Pagini: 328
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-407-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Yiyun Li
 • Traducere şi note: Justina Bandol

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact