Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Lesley Downer, Curtezana şi samuraiul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Cărţile lui Lesley Downer au fost traduse în peste treizeci de limbi.

Japonia, 1868: ultimul shogun a fost înfrânt, iar epoca împăraţilor va începe în curând. În nordul îngheţat, rămăşiţele armatei shogunului plănuiesc o ultimă bătălie disperată, la Hakodate, fără sorţi de izbândă însă. În vreme ce Hana fuge din calea soldaţilor împăratului, Yozo, tânăr şi curajos luptător fidel shogunului, e luat prizonier. Inspirată din fapte reale, o impresionantă poveste de iubire pe fundalul unui an decisiv pentru istoria Japoniei, al războiului civil dintre nord (forţele shogunului) şi sud (forţele care sprijineau urcarea pe tron a împăratului), Curtezana şi samuraiul dezvăluie culisele unei lumi aflate într-un moment de profundă transformare, ce marchează începutul modernizării Ţării Soarelui-Răsare şi deschiderea ei spre Occident.

Yoshiwara este vestitul cartier al plăcerilor din Tokyo, unde trăiesc trei mii de curtezane, o lume exotică în care singurul fruct oprit este dragostea. În 1868, Hana are doar şaptesprezece ani când ajunge aici, transformându-se spectaculos din soţia supusă şi devotată a comandantului Yamaguchi, un înflăcărat susţinător al shogunului, într-o adevărată curtezană, frumoasa şi talentata Hanaogi. Când soţul ei plecase la război, Hana primise o singură sarcină: să supravieţuiască. Urmărită de soldaţii din sud, care îi atacaseră casa şi îi omorâseră socrii, se refugiază în Yoshiwara, o lume din care întâi va încerca să evadeze, ca apoi să-i rămână captivă. Resemnată cu noua ei viaţă, Hana îl întâlneşte pe Yozo, un samurai marinar în flota shogunului care, întors în Japonia după un număr de ani petrecuţi în Apus, îşi dă seama că lumea atât de familiară lui e pe cale de dispariţie. Împreună, cei doi vor încerca să descopere dacă dragostea îi poate ajuta să şteargă traumele unui trecut dureros, deşi acesta pare să îi ajungă din urmă.

  Elisabeta Lăsconi, „Frumuseţe şi moarte în stil japonez“ (Ziarul de duminică, decembrie 2013)

Despre Lesley Downer

LESLEY DOWNER s-a născut în 1959 la Londra. Mama ei era de origine chineză, iar tatăl, de origine canadiană, era profesor de chineză. Crescând într-o casă plină de cărţi despre cultura şi civilizaţia Asiei, Lesley este fascinată mai ales de Japonia. După studii la Oxford şi la University of London, în 1978 câştigă o bursă în Ţara Soarelui-Răsare, unde rămâne cinci ani. De altfel, până în prezent, Lesley Downer şi-a petrecut cincisprezece ani din viaţă în Japonia, documentându-se pentru numeroasele lucrări dedicate acestei ţări exotice. A publicat o serie de articole pe diverse teme legate de spaţiul nipon în The New York Times, The Sunday Times, The Times, Shukan Shincho, The Japan Times şi Newsweek Japan. Debutează în 1989 cu o carte de călătorie, On the Narrow Road to the Deep North, transformată ulterior într-un documentar de televiziune de WNET şi Channel 4, cu titlul Journey to a Lost Japan. The Brothers: The Hidden World of Japan's Richest Family, a fost declarată în 1995 de New York Times The Book of the Year. Lesley Downer se apleacă apoi asupra lumii gheişelor, publicând Geisha: The Remarkable Truth Behind the Fiction (2000) şi Madame Sadayakko: The Geisha who Seduced the West (2004), biografia actriţei japoneze care a inspirat povestea operei Madama Butterfly de Puccini. Ultima concubină (The Last Concubine, 2008; Humanitas Fiction, 2009) este prima carte de ficţiune a lui Lesley Downer, care a fost nominalizată pe lista scurtă la Romantic Novel of the Year Award în 2008. Curtezana şi samuraiul (The Courtesan and the Samurai; Humanitas Fiction, 2013), a apărut în 2010, iar Puntea viselor (Across a Bridge of Dreams) a fost publicat într-o primă ediție hardback în 2012, în Marea Britanie, o nouă ediție paperback din 2013 purtând titlul The Samurai’s Daughter. | www.lesleydowner.com

Recenzii

„De unele dintre personajele lui Lesley Downer te îndrăgosteşti imediat... Am trăit această poveste cu sufletul la gură, pe măsură ce Hana îşi urma inevitabilul ei destin.“ (Jonathan Mirsky, The Spectator)

„Locuri exotice, vieţi distruse de vremuri potrivnice şi poveşti de iubire care îţi taie răsuflarea. Inspirat de evenimente istorice reale, romanul Curtezana şi samuraiul pune în prim plan două personaje născute sub o stea nenorocoasă, ale căror vieţi se întâlnesc pe un fundal epic de luptă nemiloasă, senzualitate dezlănţuită şi taine primejdioase.“ (Lancashire Evening Post)

Curtezana şi samuraiul este o carte pasionantă, care surprinde întocmai lumea exotică a cartierelor de plăceri ale Japoniei. Culorile, mirosurile, exploatarea, erotismul şi violenţa care există pretutindeni sunt descrise în amănunte sugestive. În acelaşi timp, scenele ororilor războiului civil sunt verosimile, toate părând reale pentru că se întreţes atât de bine.“ (historicalnovelsociety.org)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Curtezana şi samuraiul
 • An apariție: 2013
 • Ediție: I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-662-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Lesley Downer
 • Traducere: Carmen Paţac

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact