Închide Close
Iuda lui Leonardo

Editura Humanitas Fiction

Leo Perutz, Iuda lui Leonardo

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

O extraordinara redescoperire literara a ultimelor doua decenii, Leo Perutz este unul dintre prozatorii de mare valoare pe care Jorge Luis Borges nu se sfia sa-i includa in panteonul sau personal.

Care este cel mai grav pacat? se intreaba Leonardo, aflat in cautarea unui Iuda care sa intregeasca Cina cea de Taina. Maestrul nu va gasi raspuns nici pe stradutele rau-famate, nici in palatul ducelui Milanului, pana cand un negustor strain nu va comite pacatul impotriva iubirii. Milano, 1498. Lodovico Sforza conduce cu o mana de fier propsperul ducat italian. Arhitectii, sculptorii si pietrarii lucreaza la ridicarea domului din mijlocul orasului. Pictorii impodobesc zidurile bisericilor, dar si peretii palazzo-urilor. In refectoriul manastirii Santa Maria delle Grazie, marele Leonardo infatiseaza Cina cea de Taina. Dar lunile trec si, spre disperarea priorului dominican, mareata lucrare pare sa se fi poticnit. Sa fie oare harul pictorului pe sfarsite? Un singur chip nu prinde viata sub penelul maestrului: tradatorul Iuda. In tot ducatul Milanului, Leonardo nu reuseste sa gaseasca un om ale carui pacate sa nu poata fi iertate de Mantuitor. Pana cand il intalneste, in carciuma unde poetul Mancino isi rosteste baladele, pe Joachim Behaim, negutatorul din Boemia ce vinde marfuri alese din Levant. Acesta va pacatui atat de amarnic si cu atata trufie, incat Leonardo il va pedepsi pe veci.

  Rodica Grigore, „Leo Perutz. Chemarea ştiinţei şi tentaţia literaturii“ (Cultura, ianuarie 2010)

Despre Leo Perutz
Leo Perutz s-a nascut la Praga in 1882, ca fiu al unui negustor de textile evreu. Statistician de meserie, se angajeaza la o firma de asigurari, fiind coleg cu Kafka, de care il desparte o diferenta de varsta de un an. Incepe sa scrie in primii ani ai secolului XX, bucurandu-se de un succes imens in spatiul de limba germana, pana la interzicerea cartilor sale de catre nazisti. In 1938, dupa anexarea Austriei la cel de-al Treilea Reich, Perutz este nevoit sa fuga in Palestina. Prozator si matematician, Perutz ar fi putut ramane in posteritate doar pentru ecuatiile care ii poarta numele, daca Borges nu l-ar fi redescoperit, aducand in atentia publicului cele unsprezece romane ale sale, printre care Der Marques de Bolibar (1920), Der swedische Reiter (Calaretul suedez – 1936), Nachts unter der steinernen Brücke (1953), Der Judas des Leonardo (1957). Perutz moare in 1957 in timpul unei vizite in Austria, la Bad Ischl. Cartile lui, elogiate de nume mari precum Italo Calvino, Graham Greene, Theodor W. Adorno sau Jorge Luis Borges, construiesc o paradoxala logica a fantasticului, inexplicabilului sau visului.
Recenzii

"Leo Perutz este un Kafka picaresc." (Dominique Fernandez)

"Iuda lui Leonardo este o poveste plina de culoare, in care realitatea si fictiunea isi inverseaza rolurile neincetat." (The New York Times)

"Romanele lui Perutz sunt exemplare prin capacitatea de transfigurare a istoriei si forta viziunii." (Max Brod)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Iuda lui Leonardo
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 208
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-244-8
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Leo Perutz
  • Traducere: Ana Popa

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

20 noiembrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Parfum de gheață de Yōko Ogawa

24 octombrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Seară japoneză: lansarea romanului Kitchen de Banana Yoshimoto

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact