Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Patrick Modiano, Micuţa Bijou

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Opera lui Patrick Modiano este încununată cu numeroase premii franceze şi internaţionale, culminând în 2014 cu Premiul Nobel pentru literatură. Motivaţia juriului: „pentru arta rememorării prin care evocă cele mai absconse destine umane şi dezvăluie universul vieţii sub Ocupaţie“. Opera sa e tradusă în peste patruzeci de limbi.

Într-o seară friguroasă, Thérèse, o fată de nouăsprezece ani singuratică şi timidă, zăreşte, într-o staţie a metroului parizian unde se perindă zilnic mii de chipuri anonime, o figură care îi pare familiară: o femeie între două vârste, îmbrăcată într-un mantou galben. Pentru Thérèse, această întâmplare aparent banală este un punct de cotitură, căci necunoscuta seamănă cu mama dispărută cu ani în urmă în Maroc. Tânăra se ştia orfană, iar acum hazardul îi dă speranţe. Pornind pe urmele femeii în mantou galben, rememorându-şi şi reinterpretându-şi perpetuu trecutul, Thérèse rătăceşte pe străzile Parisului, refăcând traseele copilăriei, şi reîntâlneşte, în amintire, personaje ale căror vorbe, lipsite de greutate pentru fetiţa de altădată, capătă, în mintea de acum, sensuri nebănuite şi chiar alarmante. Odată intrată în labirintul amintirilor, în loc să găsească certitudini, Thérèse riscă să se piardă pe sine.

 

Despre Patrick Modiano

PATRICK MODIANO s-a născut la 30 iulie 1945 la Boulogne-Billancourt, dintr-o mamă belgiancă (actriţa Luisa Copeyn) şi un tată provenind dintr-o familie de evrei mediteraneeni. În adolescenţă, pe când urma Liceul Henri IV, îl cunoaşte pe Raymond Queneau, care iniţial îi predă lecţii de geometrie, pentru ca ulterior să-l introducă în lumea literară, ajutându-l să debuteze la Gallimard, în 1968, cu romanul La Place de l'Étoile (Premiul Roger Nimier; Premiul Fénelon). Publică un număr impresionant de romane, volume de povestiri, o piesă de teatru, literatură pentru copii, texte pentru cântece. A scris scenarii de film începând cu 1973, când l-a cosemnat pe cel al peliculei Lacombe Lucien, în regia lui Louis Malle. Printre operele sale se numără: La Ronde de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972; Marele Premiu al Academiei Franceze), Villa triste (1975; Premiul librarilor, 1976), Livret de famille (1977), Strada Dughenelor Întunecoase (Rue des Boutiques Obscures, 1978; Humanitas Fiction, 2014; Premiul Goncourt), Une jeunesse (1981), De si braves garçons (1982), Quartier perdu (1984), Dimanche d'août (1986), Remise de peine (1988), Vestiaire de l'enfance (1989), Fleur de ruine (1991), Un cirque passe (1992), Chien de printemps (1993), Dora Bruder (1997), Des inconnues (1999), Micuţa Bijou (La Petite Bijou, 2001, Premiul Jean Monnet), Ephéméride (2002), Accident nocturne (2003), Un pedigree (2005), Dans le café de la jeunesse perdue (2007), Orizontul (L'Horizon, 2010; Humanitas Fiction, 2015), L'Herbe des nuits (2012), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014). În 2010, Patrick Modiano a fost recompensat cu Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate, iar în 2012, cu Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană. În 2014, lui Patrick Modiano i se acordă Premiul Nobel pentru literatură.

Recenzii

„Nicăieri nu a exprimat Modiano mai bine decât în acest roman somnambulic chintesenţa artei sale, în care excelează de zeci de ani. [...] Ea, «Micuţa Bijou», nu există decât prin fantasmele sale. E o imagine confuză, o figură de stil, o metaforă a literaturii, un pretext pentru a umbla la întâmplare, pentru a pune întrebări fără răspuns, pentru a provoca, prin magia cuvintelor, o reverie continuă. Flaubert visa să scrie o carte care să reziste numai prin însăşi puterea stilului, care să răspundă legilor retoricii pure, care să nu poată fi redusă la viaţa autorului şi care să-i fie finalmente superioară. Micuţa Bijou este Doamna Bovary a lui Patrick Modiano.“ (Jérôme Garcin, Le Nouvel Observateur)

„Patrick Modiano este un Marcel Proust al zilelor noastre.“ (Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze)

„Patrick Modiano deschide spre prezent uşile întunecate ale trecutului.“ (Times Literary Supplement)

Micuţa Bijou îl reprezintă pe Patrick Modiano la apogeu. E punctul culminant al mitologiei sale halucinante. Al labirintului său. Cu acest minotaur sfâşietor al abandonului şi fricii. Şi cu o Ariadnă fără firul călăuzitor, o Cosette a Ocupaţiei.“ (Patrick Grainville, Le Figaro)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Micuţa Bijou
 • An apariție: 2014
 • Ediție: I
 • Pagini: 152
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-832-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Patrick Modiano
 • Traducere: Dan Rădulescu

Noi apariții

Author Spotlight

Ann Patchett

pagina autorului

ANN PATCHETT s-a născut în 1963 la Los Angeles, iar de la vârsta de șase ani a crescut în Nashville, Tennessee, unde locuiește și în prezent. Între 1981 și 1985 urmează cursurile de literatură de la Sarah Lawrence College, New York, începându-și cariera de scriitoare încă din studenție.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact