Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Yaniv Iczkovits, Nimeni nu părăsește Palo Alto

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Ioana Petridean

 

Roman nominalizat în 2021 la Premiul Sapir pentru Literatură  •  Bestseller în Israel imediat după apariție  •  Serialul realizat pe baza cărții va fi difuzat de rețeaua TV Keshet Media Group.

 

Romanul Nimeni nu părăsește Palo Alto este o incursiune tulburătoare în lumea emoțiilor, Yaniv Iczkovits așezând într-o poveste coerentă trăiri viscerale, greu de exprimat într-un limbaj mediat de cuvinte. Personajele sale, legate printr-un invizibil fir roșu al singurătății, sunt întoarse spre ele însele și spre propriile realități interioare, în încercarea simultană și aparent paradoxală de a stabili un contact cu lumea și de a se proteja de ea. Fiecare dintre ele s-a născut sub semnul traumei, încercând să descopere un sens pentru propria existență, iar Iczkovits aduce în prim-plan vulnerabilitățile și fricile lor cele mai adânci.

Despre Yaniv Iczkovits

YANIV ICZKOVITS (n. 1975) este un scriitor și scenarist israelian, ai cărui bunici provin din Ungaria, Cehoslovacia și România. A fost admis la faimosul Program Interdisciplinar Adi Lautman pentru Studenți Excepționali al Universității din Tel Aviv și a petrecut un an la Universitatea din Oxford ca Chevening Fellow. A fost apoi lector la Facultatea de Filozofie a Universității din Tel Aviv timp de opt ani, iar după obținerea titlului de doctor la aceeași universitate a urmat studii postdoctorale la Universitatea Columbia. Primul său roman, Puls (2007), a fost distins cu Premiul pentru Debut al cotidianului Haaretz; următorul, Adam și Sophie (2009), a primit Premiul Prim-ministrului pentru Creație Literară, iar cu Fiica măcelarului (2015; Humanitas Fiction, 2022), cel de-al treilea roman al său, Iczkovits a câștigat în 2016 Premiul Agnon, acordat după o perioadă de zece ani, Premiul Ramat Gan, Premiul Fundației Poporul Cărții și a fost nominalizat la Premiul Sapir în 2017. Fiica măcelarului i-a adus și consacrarea internațională, fiind în curs de publicare în peste 20 de țări: ediția italiană s-a clasat pe locul al treilea al Premiului Adei Wizo în 2019, iar cea în limba engleză a apărut cu titlul The Slaughterman’s Daughter în 2020, publicațiile The Economist și The Sunday Times declarând-o una dintre cele mai bune cărți în traducere ale anului. În 2021, i s-a acordat Premiul Literar Wingate. Cel mai recent roman al lui Iczkovits, Nimeni nu părăsește Palo Alto (2021; Humanitas Fiction, 2023), a fost de asemenea nominalizat la Premiul Sapir. Lucrarea Wittgenstein’s Ethical Thought, bazată pe teza sa de doctorat, a apărut în limba engleză în 2012. Actualmente, Yaniv Iczkovits trăiește la Tel Aviv împreună cu soția și fiicele sale.

 

Fotografia autorului © Eric Sultan

Recenzii

„Iczkovits deține magia aceea care trăiește în marii scriitori și în marile povești, sclipirea aceea care face marea literatură.“ — Yoram Kaniuk

 

„Scris pe structura aparentă a unei cărți polițiste, Nimeni nu părăsește Palo Alto este un roman psihologic, puternic teatral, iar cortina, atunci când se ridică, dezvăluie și umbrele celor din culise. În culise nu stau doar personajele din trecut, ci stă de veghe ceea ce se poate numi suflet, și pe care trupul ar vrea să-l tragă după el. Titlul ales pentru acest roman care se deschide ca foițele de ceapă, pliu după pliu, asta și vrea să spună: nimeni nu poate să-l lase în casa copilăriei pe copilul care a fost și să treacă într-o altă viață, ca și cum ar face un salt care schimbă complet lumea.“ — Magda Grădinaru

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Nimeni nu părăsește Palo Alto
 • An apariție: 2023
 • Ediție: I
 • Pagini: 424
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-325-6
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Yaniv Iczkovits
 • Traducere şi note: Ioana Petridean

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact