Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Naghib Mahfuz, O mie si una de nopti si zile

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

 

Scriitorul egiptean Naghib Mahfuz a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1988. Cartile sale sunt traduse in peste treizeci de limbi.Suntem in a o mie doua noapte araba. Vizirul Dandan tocmai a aflat ca sireata sa fiica Seherezada a reusit sa-si salveze viata. Puterile magice ale povestii au izbutit, ca intotdeauna, sa purifice constiinta umana. Dar oare cat dureaza efectul acestui miraculos antidot? se intreaba cu tristete Seherezada, indoindu-se de perfecta curatenie morala a sotului sau. Viitorul nu se anunta deloc senin, mai ales ca dincolo de zidurile palatului e o lume la fel de framantata si de manata de ambitii, unde pericolele se ivesc la fiecare pas. Intamplari stranii avandu-i ca protagonisti pe unii dintre supusii sultanului Sahriyar ii iau prin surprindere pe oamenii care, odata cu miraculoasa transformare a acestuia, se considerau in sfarsit in afara oricarei primejdii. Va reusi Seherezada sa converteasca din nou instinctele violente ale sultanului in blandete inteleapta si dorinta de razbunare in iubire de semeni?

Despre Naghib Mahfuz

Naghib Mahfuz s-a nascut pe 11 decembrie 1911 in vechiul cartier Gamaliya din Cairo, intr-o familie musulmana. In 1934 isi ia licenta in filozofie la Universitatea Regele Fuad din Cairo. Intre 1934 si 1971 ocupa diferite functii publice si desfasoara o ampla activitate publicistica. Vasta sa opera cuprinde trei tipuri de romane si povestiri: cele dedicate Egiptului antic, cele cu tematica sociala, legate de formarea Egiptului modern, si cele filozofice. Primul sau roman, Jocul destinului, apare in 1939. Pana la Revolutia Egipteana din 1952, publica inca zece romane, printre care Rhadopis din Nubia (1943) si Aleea Midaq (1947). In 1956 si 1957 ii apare Trilogia din Cairo, care il consacra drept cel mai mare scriitor al literaturii egiptene moderne. In 1959 publica Paradisul copiilor, o parabola ce are ca subiect vietile lui Isus si Mahomed, care a fost interzisa in Egipt. De altfel, toate scrierile sale de dupa 1950 - printre care se numara O mie si una de nopti si zile (1982) si Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar (1985) - au accente satirice, adesea alegoriile si simbolurile ascunzand judecati politice. Naghib Mahfuz a scris peste treizeci si cinci de romane, cateva sute de nuvele, precum si douazeci si cinci de scenarii de film. In anul 1988 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatura. A murit pe 10 august 2006, la Cairo. In colectia "Raftul Denisei" au aparut Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar si O mie si una de nopti si zile.

Recenzii

"Romanul pastreaza atmosfera din O mie si una de nopti, dar exista totodata numeroase referiri la problemele Egiptului de astazi: coruptia, dreptatea sociala si miscarile fundamentaliste." (Guardian)

"In acest roman Naghib Mahfuz foloseste una dintre cele mai spectaculoase strategii narative, povestea in poveste. Intrigile politice, omorurile sangeroase, ispitele demonice si mantuirile neasteptate
se imbina intr-o tesatura narativa unica." (San Francisco Chronicle)

"Lui Mahfuz ii reuseste cum nu se poate mai bine aceasta superbã fantezie, care ar trebui sa fie pe gustul oricarui tip de cititor." (Library Journal)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: O mie si una de nopti si zile
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 252
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-277-6
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Naghib Mahfuz
  • Traducere: Mihai Patru

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact