Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Kidō Okamoto, Fiica negustorului de sake

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

„Am avut norocul să-l cunosc personal pe Hanshichi şi să-l întâlnesc deseori, ba chiar să-l vizitez acasă, în Akasaka. [...] Îi plăcea traiul îndestulat şi întotdeauna mă trata cu cel mai bun ceai şi cele mai delicioase prăjiturele. Şi îmi depăna poveşti din tinereţe. Am izbutit să umplu un caiet gros cu misterele povestite de Hanshichi. Le-am ales pe cele mai captivante pentru a le oferi cititorilor, dar ele nu se succedă neapărat în ordine cronologică...“

Prin povestirile ciclului Hanshichi torimonochō (Cazurile misterioase ale lui Hanshichi), publicate între anii 1917 şi 1937, Kidō Okamoto inaugurează genul poliţist în literatura niponă. De altminteri, scriitorul este considerat un Arthur Conan Doyle al Japoniei, inventând un personaj emblematic, pe inspectorul Hanshichi, care rezolvă aparent fără efort cazurile cele mai complicate şi enigmatice. La senectute, jovialul inspector rememorează nostalgic anchetele, iar relatarea întâmplărilor trecute este un prilej de evocare plină de culoare a capitalei Edo şi a Japoniei din timpul shōgunatului Tokugawa.

 

  Rodica Grigore, „Despre samurai şi fantome“ (Cultura, februarie 2015)

Despre Kidō Okamoto

Fiu de samurai, KIDŌ OKAMOTO (1872–1939) s-a născut la Tōkyō. Obligat să renunţe la studiile universitare din pricina situaţiei financiare precare a familiei, a lucrat ca reporter pentru câteva dintre ziarele capitalei, activitate ce i-a oferit o perspectivă largă asupra schimbărilor petrecute după deschiderea graniţelor Japoniei către Occident în urma Revoluţiei Meiji (1868). Când a introdus în Japonia, la vârsta de patruzeci şi patru de ani, genul detectivist prin povestirile Hanshichi torimonochō (Cazurile misterioase ale lui Hanshichi, şase volume), încântătoare prin atmosfera specifică sfârşitului de perioadă Edo (1603–1868), Okamoto îşi câştigase deja faima literară prin critică de teatru, povestiri istorice şi peste două sute de piese Kabuki, cele mai cunoscute fiind Shuzenji (Povestea creatorului de măşti, 1911) şi Banchō sarayashiki (Povestea farfuriei sparte, 1916). În piesele sale a împletit atmosfera nostalgică a teatrului tradiţional cu noul curent shingeki, în dorinţa de a face cunoscute schimbările ce asaltau Japonia, şi a adaptat unele forme artistice occidentale la gustul japonez.

Recenzii

„Kidō Okamoto şi-a dorit încă din adolescenţă să devină un faimos autor de piese Kabuki, dar în istoria literaturii el rămâne, mai presus de toate, părintele detectivului Hanshichi. [...] Povestirile lui captivează prin fina observaţie a naturii umane.“ (Japan Times)

„Kidō Okamoto este la fel de vestit în Ţara Soarelui Răsare pe cât este părintele lui Sherlock Holmes în lume.“ (Letras Libres)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Fiica negustorului de sake
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Pagini: 328
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-852-5
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Kidō Okamoto
  • Traducere şi note: Angela Hondru

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact