Închide Close

Editura Humanitas

Cristian Ciocan, Întruchipări. Studiu de fenomenologie a corporalităţii

Din categoriile filozofie

În colecția Academica

Dacă cercetarea fenomenologică are o anumită intuiţie mai mult sau mai puţin vagă a direcţiei în care se îndreaptă, ea nu ştie dintru început unde anume va ajunge, unde anume o vor ghida întrebările. Ca în Călăuza lui Tarkovski, cercetătorul aruncă înaintea sa întrebarea şi apoi o urmează, înaintând oarecum în necunoscut, în orizontul neştiut pe care întrebarea îl deschide. Tocmai de aceea cercetarea fenomenologică este o explorare, o înaintare în necunoscut, fără o hartă sigură, fără o busolă infailibilă, alta decât cea a propriei pre-înţelegeri, care poate fi confirmată sau infirmată pe parcurs. Spre deosebire de alte tipuri de cercetare, care pornesc de la un dat pozitiv deja disponibil, deja asigurat, în fenomenologie cercetătorul trebuie să îşi obţină datul originar, să şi-l asigure constant, să-l extragă din contexte fenomenale în care el este de cele mai multe ori ocultat, mascat şi obturat. Tot aşa şi noi, întrebându-ne dacă şi cum ar putea fi conceput un sens originar şi integrator al trupului, unul care să premeargă şi totodată să cuprindă diversele forme de expresie corporală a existenţei umane, noi nu presupunem că îl avem deja, gata dat, disponibil, apt de a fi arătat cu degetul: iată-l! Dimpotrivă, este mult mai plauzibil ca acest sens originar să ne fie dat întâi de toate prin ocultările sale, prin formele sale derivate, privative sau sărăcite. Explorarea fenomenologică ia atunci chipul unei operaţii de desfoliere, de recuperare a unui strat de sens originar, ascuns în spatele unor aluviuni care îl acoperă şi, uneori, îl fac de nerecunoscut.

Despre Cristian Ciocan

CRISTIAN CIOCAN (n. 1974). Doctor în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2006) şi Paris IV Sorbona (2009). Preşedinte al Societăţii Române de Fenomenologie şi redactor-şef al revistei Studia Phoenomenologica (din anul 2000 până în prezent). Bursier al guvernului francez (2002–2005) şi al Fundaţiei Humboldt (2006–2008). Cercetător, din anul 2010, la Institutul de Filozofie „Alexandru Dragomir" din Bucureşti. Autor a numeroase studii de specialitate publicate în reviste academice internaţionale: Research in Phenomenology, Journal of the British Society for Phenomenology, Revue Philosophique de Louvain, Revue Philosophique de la France et de l'étranger, Heidegger Studies, Philosophie, Alter, Levinas Studies, Synthesis philosophica. Cărţi publicate: Levinas Concordance (Springer Verlag, 2005, în colaborare), Moribundus sum. Heidegger şi problema morţii (Humanitas, 2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Întruchipări. Studiu de fenomenologie a corporalităţii
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 352
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3855-7
  • Colecție: Academica
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Cristian Ciocan

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact