Închide Close
Afacerea Meditatia Transcendentala

Editura Humanitas

Doina Jela, Cătălin Strat, Mihai Albu, Afacerea Meditatia Transcendentala

În colecția Istorie

La inceputul anilor 1980 Romania a fost scuturata de un frison neplacut si bizar. Vigilente, gata sa suprime tot ce iesea din calapod, Militia si Securitatea au adulmecat primejdia din spatele unei miscari care unora li s-a parut interesanta, iar altora caraghioasa. Afacerea Meditatia Transcendentala – o serie de sedinte de initiere intr-o tehnica orientala de destindere si de optimizare a randamentului individual – a deviat repede spre cu totul altceva. Cabinetele Unu si Doi au fost alertate, clopotarzii de serviciu au dat alarma, totul a luat aerul unei urgente decisive. S-au rostit cuvinte grele: complot, tradare, rebeliune. Mult mai grav insa, s-au schimonosit destine. Oameni cu trasee si criterii limpezi s-au vazut scosi din rosturi si trimisi sa ispaseasca o vina inexistenta. Au fost facuti sectanti, marginalizati si expediati in teritorii periferice. Si totusi, ce a fost aceasta Meditatie Transcendentala? Un pretext pentru timorarea intelectualilor? O demonstratie de forta a Securitatii? Un avertisment pentru cei ispititi de gandul frondei? Doina Jela, Catalin Strat si Mihai Albu readuc in actualitate episodul si raspund multor intrebari pe care evenimentul cu pricina le-a trezit in mintea tuturor. Ei sunt ajutati in acest demers de o serie de participanti directi la ceea ce s-a intamplat atunci. Marturiile celor implicati sunt fie transante, fie vagi. Unii au puterea sa se amuze, altii inca nu-si revin. Citim declaratii din ambele tabere. Descoperim in paginile de fata si victime, si calai. Cu totii cauta in sertarul cu amintiri si scot la suprafata resorturile unei povesti care astazi pare halucinanta, dar care s-a petrecut aievea.
Despre Doina Jela
S-a nascut in 1951. Este absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicista, autoare a unui mare numar de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, aparute in reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, Romania literara, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. In 1995, publica la Editura Humanitas romanul non-fictiv Cazul Nichita Dumitru, rasplatit de Asociatia Internationala a Scriitorilor si Oamenilor de Arta Romani, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. In 1997, publica la Editura Polirom volumul Telejurnalul de noapte. In 1998 ii apare in colectia „Procesul comunismului“ volumul Aceasta dragoste care ne leaga, desemnat „Cartea anului“ la Targul international de carte de la Timisoara. In 1999 ii apare, tot in colectia „Procesul comunismului“, cartea Drumul Damascului (reeditata in 2002), iar in 2001 Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste. Tot in anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea Drumul Damascului, a realizat filmul Dupa-amiaza unui tortionar. A tradus pentru Editura Humanitas Antologia gandirii juridice de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului“ a aceleiasi edituri a tradus Stalin de Boris Souvarine, in colaborare, Cartea neagra a comunismului, coordonata de Stephane Courtois, Saruta mana pe care n-o poti musca si O America înfricosatoare de Edward Behr si, pentru editura Polirom, din italiana, Omul grec (culegere de eseuri).
Despre Cătălin Strat

CĂTĂLIN STRAT (n. 1973) a absolvit istoria, la Bucureşti, în 1996. În 1999 a scris o disertaţie pe tema propagandei comuniste din România, în cadrul unui masterat de istoria imaginarului şi a mentalităţilor. A publicat studii, articole şi recenzii în Cuvântul, Curierul românesc, Dosarele istoriei sau Arhivele totalitarismului. Din 1999 s-a ocupat, ca redactor, de manuale şcolare şi de cărţi pentru copii la Editura Humanitas Educaţional, apoi, din 2007, la Editura Humanitas. În 2004, împreună cu Doina Jela şi Mihai Albu, a publicat volumul Afacerea Meditaţia Transcendentală, iar în 2006, împreună cu Sorin Oane, un manual de istorie pentru liceu. Cărţile cu Apolodor de Gellu Naum, aşa cum apar ele din 2003 încoace, rămân realizările sale profesionale preferate..

Despre Mihai Albu
Mihai Albu (n. 1973) este absolvent al Facultatii de Sociologie. Publica articole si eseuri pe teme diverse, printre care: „Motive pentru deschiderea unui dosar de Securitate“, „Feminismul romanesc, incotro?“, „Noi miscari religioase de influenta orientala in Romania“ sau „Yoga intre adevar si iluzie“. Colaboreaza la reviste de cultura si publicatii de specialitate cum ar fi Observatorul cultural, Jurnal de studii despre religie si ideologie, Revista romana de sociologie sau Revista de arte martiale.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Afacerea Meditatia Transcendentala
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 480
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0336-8
  • ISBN-10: 973-50-0336-8
  • Colecție: Istorie
  • Autor: Doina Jela, Cătălin Strat, Mihai Albu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact