Închide Close

Editura Humanitas

Mihai Dimitrie Sturdza, Aristocrați români în lumea lui Proust

Anton Bibescu, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Bibescu

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Această carte are patru eroi. De fapt cinci, cu Marcel Proust, care le este prieten şi confident. Cu toţii iubesc artele, spectacolele de teatru, frecventează saloanele literare, adoră viaţa mondenă şi cu toţii sunt atinşi de o maladie care, în atmosfera de Belle Époque, doar la elite e firească şi cumva obligatorie: snobismul. Dar, dincolo de imaginea unor aristocraţi români care fac parte din lumea bună pariziană, descoperim un diplomat discret şi eficient, Anton Bibescu, o scriitoare care ţine să strălucească şi în cercurile influente, Martha Bibescu, o poetă căreia contemporanii îi spun „divina contesă“, Anna de Noailles, şi o pianistă care uimeşte prin virtuozitate, Elena Bibescu. Consideraţiile istorice, erudiţia, observaţiile şi notele uneori ironice ale lui Mihai Dimitrie Sturdza, precum şi şansa de a înţelege, ca urmaş al unei importante familii boiereşti româneşti, etosul personajelor sale fac din această carte mai mult decât un eseu biografic. E o veche fotografie de grup în alb şi negru pe care autorul a înnobilat-o colorând-o cu nuanţele potrivite.

 

  Marius Miheț, „De partea timpului“ (România literară, octombrie 2016)

Despre Mihai Dimitrie Sturdza

MIHAI DIMITRIE STURDZA s-a născut în 1934, la Bucureşti, într-o familie boierească veche şi importantă, care, numai în viaţa politică, a dat doi domni în Moldova, Ioan Sandu Sturdza şi Mihail Sturdza, şi un prim-ministru, D.A. Sturdza. Copilăria şi-a petrecut-o la Iaşi, până în vara anului 1944, când familia s-a refugiat la Bucureşti. Liceul l-a făcut la „Dimitrie Cantemir“. În 1952, în loc să meargă la universitate, a fost aruncat în închisoare, dimpreună cu mai mulţi tineri purtători ai unor nume la fel de ilustre, pentru omisiune de denunţ şi atitudine duşmănoasă faţă de regimul de democraţie populară. A primit trei ani de pedeapsă administrativă, adică a fost condamnat fără a fi judecat. Din fericire nu i-a executat pe toţi, fiindcă în 1954 a fost eliberat, după ce a trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere de la Ghencea şi prin lagărele de muncă forţată de la Bicaz şi Oneşti. A studiat italiana la Facultatea de Filologie din Bucureşti, deşi, datorită pasiunii sale pentru genealogie, şi-ar fi dorit să urmeze istoria. A absolvit în 1959, dar licenţa a avut dreptul să o susţină doar în 1960. A primit repartiţie, ca învăţător, la şcoala din comuna Merenii de Jos (astăzi în judeţul Teleorman), unde a funcţionat numai un an, reuşind apoi să ocupe un post de traducător de documentaţie tehnică la un institut de cercetare din Bucureşti. În paralel a întreprins cercetări de istorie modernă, pe care le-a continuat şi în perioada şederii în Franţa, unde s-a stabilit în 1964. La Paris, între 1968 şi 1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de externe, fiind şi intrepretul oficial al preşedinţilor Franţei Charles de Gaulle şi Valéry Giscard d’Estaing. Şi-a completat studiile obţinând o diplomă a Institutului de Ştiinţe Politice din Paris. Între 1986 şi 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München. În România a revenit în 1991. A publicat numeroase articole în presa culturală şi ştiinţifică din ţară şi din străinătate, iar reputaţia de genealogist şi-a câştigat-o cu volumul de 668 de pagini in-quarto Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople, publicat la Paris în două ediţii, în 1983 şi în 1999, care a fost premiat de Academia Internaţională de Heraldică şi Genealogie. În ţară a publicat şi alte lucrări, dar cele mai importante sunt cele trei volume din Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică (Editura Simetria, 2004; 2011; 2014), al căror coordonator şi autor principal este.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Aristocrați români în lumea lui Proust
  • Subtitlu: Anton Bibescu, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Elena Bibescu
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I, ilustrată
  • Pagini: 228
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5104-4
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Mihai Dimitrie Sturdza

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact